Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 25.03.2011.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: B. Karović A

Čemu ponos ako izgubim sina?

Od svih bojeva koje je u životu vojevao Dragan Ivanković, inspektor u Odseku kriminalističke policije MUP-a Srbije u Lazarevcu, najteža je ona započeta avgusta 2007. Tog, čini mu se, nikad dužeg i toplijeg letnjeg meseca, otkriveno je da njegov sin Miloš, još osnovac, boluje od aplastične anemije, bolesti ređe od leukemije i malignih tumora, ali ne i bezazlenije.

Boluje od aplastične anemije: Miloš Ivanković sa ocem Draganom


Sećanje na te dane u kojima se njegovo dete kretalo onom tankom linijom koja život odvaja od smrti oživelo je, jer se tamni oblak neizvesnosti ponovo nadvio i budućnost zamaglio.


- U februaru je trebalo da odvedem Miloša na obavezni kontrolni pregled na Kliniku "San Camilo-Forlanini" u Rimu. Nismo otišli jer ja nisam uspeo da obezbedim 2.000 evra, minimalnu sumu s kojom se usuđujem da krenem na put, nikada ne znajući koliko će sati, dana ili meseci naš boravak trajati - pričao je u beogradskom Dopisništvu "Vesti" ovaj brižni otac, sklanjajući pogled od sina, kao da strahuje da će u očima tog vižljastog 17-godišnjaka videti neslaganje što novac pokušava da obezbedi puštajući nepoznate ljude da zavire u najskrivenije kutke njihove duše.

Jedina pomoć - razumevanje

- Kao pripadnik Posebnih jedinica policije upućivan sam na izvršenje posebnih zadataka na Kosovu i Metohiji. Ranjen sam 1998. u borbama kod Dečana. Proglašen sam invalidom šeste grupe. Na ime ranjavanja i invalidnosti, od MUP-a Srbije nisam dobio ni odštetu ni pomoć. Nisam ni tražio osim sada za lečenje sina. Dobio sam ljudsko razumevanje, ali ono neće Miloša odvesti na pregled ni okončati proces lečenja - objašnjava 43-godišnji Dragan Ivanković zašto se obraća čitaocima "Vesti".

U Miloševom pogledu, međutim, bilo je samo divljenje za novu žrtvu oca i njegov očajnički pokušaj da ne dozvoli da se još jednom nađe u smrtonosnom zagrljaju nevidljive nemani što mu je svu krv "popila".


Aplastična anemija upravo to je pre tri i po godine uradila. U Miloševom organizmu došlo je do prestanka proizvodnje krvnih derivata, tako da su ga u životu bukvalno održavale svakodnevne transfuzije.


- Ta agonija trajala je skoro godinu dana. Trebalo je naći davaoce krvi, gledati sina kako kopni, nadati se da ću uspeti da ga odvedem u inostranstvo na transplantaciju kostne srži, pošto se u našoj zemlji ta metoda ne primenjuje kada se srž uzima od nesrodnog "HLA" identičnog donora - nastavlja Dragan Ivanković, i otac i majka Milošu i mlađoj ćerki Ivani.


Prvi čin ove porodične drame završen je u septembru 2008. Miloš je uspešno transplantiran u Rimu, a postoperativni oporavak protekao je bez komplikacija. I sve to trajalo je punih 17 meseci. Otac je bdeo nad sinovljevom bolesničkom posteljom.

Gostoprimstvo

Veliku pomoć Ivankovićima pružili bi zemljaci koji žive u Rimu, a koji su spremni da im otvore vrata svog doma. Smeštaj, ma kako skroman bio, odnosi mnogo novca. I govorna barijera još uvek postoji pa bi na ovaj način i ona bila srušena.
- Mi ne tržimo ništa luksuzno. Moja deca, a naročito Miloš, izgradili su sistem vrednosti u kome ljudski život, zdravlje i poštenje nemaju alternativu. I on ima more interesovanja, ali je svestan da je internet preskup za naš kućni budžet, da vožnja biciklom i druge sportske aktivnosti moraju sačekati dok potpuno ne ozdravi - priča Dragan Ivanković i s ponosom baca pogled na nasmešenog sina.

- Osim transplantacije i bolničkog lečenja, sve druge troškove morao sam da snosim sam. Od Republičkog zavoda za zdravstvenu zaštitu dobio sam oko 2.500 evra za sve to vreme. Rečeno mi je da mi, po njihovom pravilniku, toliko pripada za pokrivanje troškova smeštaja, hrane i prevoza za jednomesečni boravak u inostranstvu - kaže Ivanković.


U svoj Lazarevac vratili su se oporavljeni sin i srećni otac, iako zadužen do guše. Dečak se dohvatio knjige, savladao gradivo i položio sve ispite iz sedmog i osmog razreda osnovne škole. Za to vreme otac Dragan obilazio je banke, dizao kredite, prodavao sve što se prodati moglo, pokušavajući da se finansijski pripremi za naredni čin drame. Iako u tome nije uspeo, Miloša je svaka tri meseca vodio na kontrolne preglede u Rim zbog kompikovane terapije koja mu je prepisana. I tako bi trebalo da bude sve dok ne prođe pet godina od transplantacije.


- Sve što činim je u dogovoru sa ovdašnjim lekarima. Laboratorijske analize i pregledi takođe se ne mogu obaviti u našoj zemlji. Zavisno od Miloševog stanja, oni traju najčešće sedam dana, ali znaju i da se produže tri meseca. Pregledi su i dalje besplatni. Međutim, ostali troškovi su sve veći. U Italiji, Miloša odvodim u dnevnu bolnicu, plaćam smeštaj i za njega, hranu i sve ostalo. U Lazarevcu smo podstanari, živimo od mojih 46.000 dinara mesečno, što nije dovoljno ni porodicama sa manje teškim bolesnikom - kaže Dragan Ivanković, veoma zabrinut zbog pomeranja termina pregleda sina, ali i ogorčen na svet u kome sva deca nemaju isto pravo na lečenje, pa tako životi često zavise od imovinske karte roditelja.
 

Kontakt adresa

Da bi Miloš Ivanković otišao na pregled u Rim potrebno je hitno obezbediti 2.000 evra.
- Mi smo u strahu da zbog propuštenog termina, Miloš bude skinut sa liste njihovih pacijenata. Italijanski lekari ne shvataju šta znači: "Koliko para, toliko zdravlja". Zato nam se toliko žuri. Znam i da će tri meseca brzo proći i da će do kraja godine trebati 10.000 evra - kaže Dragan Ivanković, a svi koji žele da pomognu nastavak lečenja ovog dečaka mogu se o načinu slanja donacije dogovoriti, telefonom: ++381 64 1333 410 ili ++381 787 1600. Adresa je: Ul. Predraga Stefanovića 23, 11.550 Lazarevac, Srbija.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online