Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 18.03.2011.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A. Čukić A

Vid jednom nađen, ne sme biti izgubljen

Kada je početkom leta 2009. godine objavljeno da sleporođenoj Bajinobaštanki Mileni Živanović ruski lekari garantuju delimičan povratak vida, ali da njeni nezaposleni roditelji, otac Dragutin, pravnik, i majka Marijana, frizerka, nemaju 5.000 evra da ćerki "kupe" vid kad joj ga priroda nije podarila, za samo mesec dana novac je skupljen. Donacije su stizale iz svih gradova i sela, iz svih država i kontinenata gde se čitaju "Vesti".

Posle operacije: Milena Živanović sa majkom
 




Sredinom avgusta iste godine, Milena, tada dvoipogodišnjakinja, otputovala je u Kalugu na treću operaciju, a roditelji su poneli čak 12.000 evra, sve što je prikupljeno u akciji Humanitarnog mosta.


U tu sumu uračunata je i donacija od preko 2.000 australijskih dolara koje su poslali humanisti iz Perta, predvođeni Predragom Pribičevićem.


Milenin povratak sa operacije s nestrpljenjem je iščekivan u domovima njenih donatora širom sveta, a slika devojčice na čijem sićušnom licu su naočare dioptrije 1,5 doživljena je kao još jedna zajednička pobeda požrtvovanih roditelja, stručnih lekara i čitalaca "Vesti" koji sa trona humanosti ne silaze već punih 18 godina.


- Svoju radost delili smo sa mnogim zemljacima, među kojima je Predrag Pribičević. Mora i planine nisu bile prepreka za njegove česte telefonske pozive. Povod da pozove nekad je bila priča u "Vestima" o Mileninim elektrostimulacijama oba oka na koje smo počeli da je vodimo dva meseca posle operacije i da ih plaćamo preostalim novcem i novčanim poklonima koji su još neko vreme stizali.

Cela firma SCT uz Milenu

Uz donaciju vrednu 1.735 AUD, Živanovićima je stiglo i pismo humanista iz Perta:
"I ovog puta vozači kompanije Southern-Coast Transit okupili su se na donatorskoj večeri kako bi prikupili deo sredstava da vaša Milena može ponovo da putuje u Rusiju i nastavi lečenje. Kao i pre godinu i po, organizatori su bili Predrag Pribičević,
Žaklin Cera i Nebojša Suvak koji su se pobrinuli da pored novčanih donacija koje su priložili, obezbede i sve što je potrebno za roštilj. Osim vozača, u akciju su se uključili mehaničari kao i menadžment kompanije SCT koji je dao prilog od 250 AUD, a u ime organizatora koristim priliku da im se još jednom zahvalim u vaše i svoje ime..." Pismo je potpisao Predrag Pribičević.

A kada su Milenino mesto na stranicama Humanitarnog mosta zauzela neka druga deca, Pribičević je zvao da bi saznao kako je naša ćerka i kako se mi borimo sa teškoćama - priča Marijana Živanović nakon što je od dobrotvora iz Perta za Milenu stigla donacija vredna 1.735 dolara.

Organizatori: Predrag Pribičević, Žaklin Cera i Nebojša Suvak

Priložnici svih vera i nacija

"Da humanost ne poznaje granice svedoče imena donatora. To su ne samo ljudi sa prostora bivše Jugoslavije, nego i pripadnici drugih naroda koji žive u Australiji, a zemlje porekla su im Kina, Fidži, Portugal, Indija, Italija, Singapur...", napisao je Pribičević, a potom sledi spisak priložnika:
Alford Keith, Augustson Leslie, Barbara i Craig, Brooks Lorraine, Cera Jacljueline, Ćiam Ivan, Claridge Vern, Željko Ćurčić, Ferruči, Friend, Gan Dženj, Gradžden Ian, Hadžes Roger, Henjitt Gardž, Ivanto, Nada Jeftić, Kernjin Rob, Laitt Jason, Lazarević Dragan, Leone Alfi, Mačkić Zvezdan, Martins Isabel, Mcentee Colin, Meelu Manish, Oberthur John, Odalović Ivanka i Milan, Pavić Josip, Pavlidis John, Pilipović Marino, Poore Vanita, Pribićević Predrag, Ljocaard Ken, Saleh Addž, Savić Boro i Sanela, Sćettino Peter, Smith Džvonne, Southern- Coast Transit, Stanišić Momo, Suvak Nebojša, Va Steele, Van Mansum Gerrdž, Veluppillai Kumar, Njedgnjood Jodž, Njuu Steven i Zagori Tondž.

Pribičević je sa ovom skromnom porodicom, ističe majka Marijana, podelio brigu kada je utvrđeno da Milena boluje od epilepsije, a saznanje da će u ovim okolnostima biti potrebna laserska akupunktura, elektro i fotostimulacija oka na klinici "Fjodorov" u Kalugi, bilo je zvono za uzbunu. Po drugi put je okupio ljude dobre volje, organizujući donatorsko veče, a potom se potrudio da novac što pre stigne u Bajinu Baštu. Prvi put da se Mileni vrati vid, a sada da se vraćeni vid sačuva, jer nije plaćen samo novcem, brigom i suzama, nego i epilepsijom tog malog i nejakog deteta.


- Milena ima veoma visok očni pritisak zbog čega može da ostane bez vida. S druge strane, lekari u Novom Sadu ne raspolažu aparatima kao u Kalugi kojim bi se tretmani sproveli, a da anestezija ne dovede do pogoršanja epilepsije. Jedan tretman u Rusiji košta oko 4.000 evra. Komplikacije u Mileninom lečenju ne samo da su nam izvukle i poslednju paru od donacija nego su nas bacile i u dugove. Ovih 1.735 AUD za nas su isto što i ruka za davljenika. Dragutin i ja se gušimo od brige i nemoći da pomognemo svom detetu. Prodisali smo, verujte. Vraćena nam je nada da će se novac skupiti, lečenje nastaviti i našoj Mileni vid biti sačuvan - kaže majka Marijana, koja je život posvetila da ćerki vrati vid koji je još u njenoj utrobi izgubila.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online