Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 17.03.2011.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Najbolja krava najvećoj sirotinji

Samo dva dana pošto smo zabeležili prispeće donacija iz Australije posredstvom Redakcije "Vesti" u Sidneju, one su se našle u rukama poštara Radoja Kuča sa Peštera. Reč je o 300 australijskih dolara anonimnog humaniste iz Kvinslenda, 100 dolara familije Radić iz Perta, 200 dolara Ilije Veselinovića i njegovih sinova iz Kanbere.

Broje dane do dolaska krave: Marica Popadić sa "decom"
 


 


I pre nego što je stigao ovaj vredni radnik i komšija neumoran u dobroti da obavesti 85-godišnju Maricu Popadić iz sela Buđeva da su zemljaci iz celog sveta obezbedili dva i po puta više novca od traženih 800 evra, koliko je potrebno da bi se kupila krava, novi prilozi stigli su istim putem.


Miloš (Mile) Mali i Vela Kulinčević iz Sidneja poslali su starici 300 australijskih dolara. Iz pisma upućenog našoj Redakciji jasno je koliko su potreseni sudbinom ove godinama, siromaštvom i mukama namučene majke koja u 60-godišnjem sinu Srđanu, slabovidom i nagluvom, kao i 45-godišnjoj ćerki Radovanki sa još težim oblikom mentalne retardacije, nikada neće naći oslonac. Oni su zavisni od nje kao kad su bili deca pre no što su stasala za školu.


Zato je gubitak krave Marica Popadić doživela kao pravu porodičnu tragediju. Duboko saosećajući sa njenim bolom, naš verni čitalac i učesnik u mnogim akcijama Humanitarnog mosta Miloš Suzić iz Minhena poslao je 100 evra, a u pismu napisao:


"I ja želim da pomognem toj porodici sa Peštera nemoćnoj da se odupre surovoj sudbini, kakva je i priroda u kojoj su ponikli. U toj drami Popadića našao sam nešto što me je ohrabrilo. Za razliku od države koja ih je ostavila da prežive ako im je suđeno, njihove komšije pokazale su zadivljujuće čovekoljublje. Ne samo da su ih cele zime obilazili, iako su putevi okovani snegom i mrazom a njihova trošna kuća na samku, nego su im i hranu i lekove donosili. Kada je krava uginula počeli su akciju prikupljanja sredstava za kupovinu nove. To je u duhu reči našeg upokojenog patrijarha Pavla, mog zemljaka, mnogo puta ponovljenim: "Budimo ljudi". Nastojeći da se stavim u položaj svakog nevoljnika, tako sam učinio i sada i osetio istinsko saosećanje sa majkom Maricom i njenom željom i potrebom da kupi kravu i obezbedi hranu za svoju bolesnu decu. Šaljem 100 evra uz mnogo pozdrava i dobrih želja".

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Za razliku od Miloša Suzića, Dražena i Aleksandar Petrović iz Bulaha nisu pisali Popadićima, ali prilog od 100 švajcarskih franaka nosi poruku koliko su bili pogođeni usudom majke i njene dece i željom da im život učine ako ne kvalitetnijim, onda podnošljivijim.

Hvala: Radoje Kuč

- Moram da izrazim svoje iznenađenje humanošću naših ljudi iz dijaspore. Za dve nedelje poslali su Popadićima oko 2.000 evra, što mi u ovim krajevima ne bismo uspeli ni da smo akciju vodili dve godine. Sirota Marica, kad sam je zadnji put video, krsti se i blagosilja svakog ko je za nju nesrećnicu i njenu još nesrećniju decu novac poslao. "Nismo gladni zahvaljujući vama, komšijama, ali moja deca su navikla da ja uzvarim mleko pa im onako sveže i toplo dam pred spavanje. Prvo sam ćutala i plakala kad pitaju što krava uginu, a sada im kažem da je Bog tako hteo da bismo dobili bolju i mlađu, koja će davati više mleka, pa će biti više i sira" - priča inicijator ove akcije Radoje Kuč zahvalivši se svim čitaocina "Vesti" koji su uzeli učešće u njoj.


Osim krave, novca će biti i da se kupi kvalitetna hrana, popravi štala, ali i krov na kući u kojoj niže svoje godine starica Marica, ne plašeći se odlaska sa ovog sveta nego ostanka u njemu sina i ćerke čije potrebe i želje samo ona razume.
 

Više ponuda, manja cena

- Obilazeći sela i raznoseći poštu pomalo sam se rapitivao za kravu. Našao sam jednu, prva klasa, nema bolje. Pošto kod nas vesti lete od usta do usta, pročulo se šta kupujem pa stižu ponude. Ja sve beležim, što je veća ponuda, biće manja cena. Ali, Marica će kravu izabrati, a kad je budemo kupovali i u štalu dovodili morate biti prisutni i vi novinari iz "Vesti" da vaši čitaoci vide šta su učinili. Produžili su Marici život, a Srđana i Radovanku učinili srećnim kakvi odavno nisu bili. Krava je njihova hraniteljica, ali i družbenica i slatka obaveza - kaže Radoje Kuč.

 

Najava iz Perta

Iako je akcija Humanitarnog mosta za pomoć Popadićima završena onog časa kada je prikupljeno 800 evra, koliko košta krava, čitaoci "Vesti" nastavili su da šalju priloge ovoj porodici prema kojoj život nikada nije imao milosti. Tako ni porodica Mirolović iz Perta, česti učesnici u našim akcijama, neće odustati od slanja donacije.
- Mi smo izdvojili 200 dolara i namenili ih starici i njenoj deci. Kao izbeglice iz Hrvatske preživeli smo veoma teške trenutke. U Australiji smo stali na svoje noge. Nažalost, majka Marica ostaće do kraja života na Pešteru boreći se sa nemaštinom i bolešću sina i ćerke - rekla je Savka Mirilović, najavljujući prilog za Popadiće.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Spremni i kuću da im grade
HUMANITARNI MOST Ne predaje se Milka lako
HUMANITARNI MOST Useljenje do jeseni
HUMANITARNI MOST Svaku paru čuvamo za struju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online