Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 15.03.2011.
12:00
D. Đorđević - Vesti - Foto: A

Žive život kakav su sanjali

Desetogodišnji Bora Stojanović, dečak-nadničar iz Vranja, sa ocem Draganom raduje se nadolazećim toplim danima. Drva u šupi su na izmaku. Zatičemo ih u dvorištu njihove nevelike kuće. Uručujemo donaciju od 100 evra. Poslala ju je anonimna donatorka iz Nirnberga, prva koja im je novčano pomogla pročitavši reportažu o njima u "Vestima".

Tople jakne i cipele: Bora Stojanović
 


- Oho, ho - viče Bora - To je 11.000! Biće pljeskavica i soka od jabuka.


- Hvala ljudima plemenitog srca, koji nas se sete. Zima je bila duga, ne možemo da se kurtališemo loženja šporeta. Ali, ne smem da se žalim. Uživali smo kao nikad. Zahvaljujući donacijama, nismo išli da radimo po kućama i smrzavamo se. Zvali su nas, neko dobije drva, neko da mu čistimo avliju. Sve sam odbijao. Hteo sam da jednu zimu Bora provede kao ostala deca. Znao sam, ako odem da radim, eto i njega. Sedeli smo u toploj kući, gostili se vrućim hlebom i pogačom, po prvi put sebi mogli da priuštimo suvo meso, gledali televiziju, slušali narodnu muziku. Ma, uživali smo, kažem vam. Kad bude otoplilo, krenućemo da radimo. Ali, Bora prvo mora da posvršava školske obaveze, kao i ranije - priča Dragan.


Zatekli smo ga kako sređuje dvorište. Nema otpada, ni razbacanih stvari. Gleda oluke na kućici.

Imali i ogrev i hranu: Otac Dragan i sin Bora

- Moraćemo da zovemo majstora, teče na sve strane, kaplje niz zidove. Nikad ih nisam popravljao, nismo imali para. Moramo, da nam se ne stvori vlaga - kaže Dragan.


Dok sedimo napolju, na prijatnom martovskom suncu, Dragan ulazi u hodnik, otvara mašinu za pranje i vadi opran veš.


- To je mašina koju smo kupili od donacija. Nema više pranja u koritu na ruke. Kupili smo i polovan zamrzivač. Neka se nađe, makar ga letos napunili paprikama, biće to spas za nas zimi. Ako da Bog da imamo drva i hleba, zbrinuti smo i za iduću zimu. To je to - drugo nam ne treba. Nismo zahtevni, znamo šta je muka i nemaština - ističe Dragan.
Unutra, hodnik i sobica gde borave, takođe čiste i uredne.


- Nema više krša. Ja ujutru sredim drva i dvorište, a Bora usisa prašinu u kući. Usisivač smo kupili, isto polovan. Prodaju nam poznanici korišćene, ali ispravne. Za male pare došli smo do stvari. Najbitnije je da imamo svoj dinar. Ne zavisimo od milostinje i sažaljenja, već od dobre volje i čovečnosti, koju imaju vaši čitaoci. Osećam se kao čovek-domaćin, povratio sam dostojanstvo i tako želim da vaspitam i Boru - navodi Dragan.

Najbolji drug i jedina igračka

Bora trči u dvorište. Srećan je i žuri da osećanja podeli sa obožavanim psom, svojim Cukom. Prelepi mešanac skače na dečaka, vidi se da je ljubav uzajamna.
- Hajde, Cuko, da me zagrliš i poljubiš. Jedna teta nas se setila i poslala para, a kad imamo tata i ja imaš i ti ono što voliš - viče Bora i smeje se.
Pas se diže na noge, stavlja mu šape na ramena i naslanja glavu. Idilična slika dečaka i psa, dečaka koji je od dve godine bez majke koja je umrla i koji je sa ocem radio po kućama da bi preživeli. Cuko mu je bio i najbolji drug i jedina igračka.

 

 

Prva zimska odeća

Kad primeti da se spremamo za polazak, Bora ostavlja Cuku i utrčava u kuću, vičući: - Nemojte još da idete.
Iznosi nove zimske jakne, i to dve.
- Ovo mi je tata kupio. Gledajte kako su postavljene, drže toplotu! Do ove zime išao sam u letnjim jaknama, navlačio sam po dve - priča Bora, a onda iznosi i dva para novih zimskih cipela.
Traži da to sve slikamo, da vide dobrotvori da su svaki dinar trošili po meri i za nasušne potrebe.


Isto želi i Bora. Ide u četvrti razred osnovne škole i ističe da nema jedinica.


- Imam sveske, knjige, olovke, blokove, sve što do sada nisam imao. Učim koliko mogu. Želim da jednog dana postanem neki dobar majstor. Zimu sam proveo uz knjigu i kompjuter. Tata me savetovao da se upišem u školsku biblioteku. Pročitao sam dve dečje knjige. Evo, sada dok čitam ne mucam kao ranije. Imam trojku iz srpskog, a hoću četvorku i zato učim i gledam da što lepše pišem. Ranije sam sve pisao u jednoj svesci, učiteljica kaže prljava je i neuredna, ali da mi dvojku, koliko da položim. E, sada više nije tako. Vidi da sam se promenio, rekla je to mom ocu, da napredujem - priča ponosno Bora.


- Zahvali, sinko, ljudima koji nam poslaše novac i život promeniše na bolje - viče Dragan.
Bora se zahvaljuje. Traži da se slikamo da dobrotvori, kako kaže, vide da su on i otac srećni i zadovoljni i svima neizmerno zahvalni.


Nakon slikanja, polazimo. Život dečaka-nadničara, zahvaljujući čitaocima "Vesti", iz korena se promenio. I nama puno srce.   

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Pokloni i pre Vaskrsa
HUMANITARNI MOST Nije sam u nevolji
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online