Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 22.02.2011.
13:16
D. Đorđević - Vesti - Foto: A

Kuća puna kao šibica

Samohrana majka preuzela po 500 evra od Gorana Kartalije i Branimira Pleše iz Austrije, 400 evra od Moto kluba Stara garda, 100 CAD i 70 evra anonimnih donatora.



Taši, taši, taši… ta… na… na... To zvonki glasić 16-mesečnog Lazara Simonovića iz Vranja izražava beskrajnu radost dok sedi okružen igračkama. Tu su plišane mede, kuce i mace, kamioni, avioni, automobili. Sve želi da dotakne prstićima, da privije na grudi. Otvorenim ustašcima ljubopitljivo nas gleda. Klimamo glavom i potvrđujemo da je sve to njegovo. Dečji smeh ispunjava sobu u kojoj je gotovo do juče to isto dete jedva čujno ječalo, iscrpljeno glađu i bolešću, sklupčano u krilu majke na čijem licu se mogla videti bol, a u očima suze.


Ove igračke su u paketima stiglim posredstvom Redakcije "Vesti", Vasića iz Frankfurta, Nikolića iz Sindelfingena, Ristića iz Vupertala, Todića iz Lipštata, Malića iz Minhena.


Ivana vadi jakne, patike, dukseve, cipele, pelene "pampers". Prelepe odeće i obuće ima i za nju. Svaku stvar razgleda, opipava kao da ne veruje svojim očima da je to njeno i da će sada moći da se obuči onako kako je noć zamišljala dok je bila dete i devojče u specijalnoj školi za decu sa posebnim potrebama.


Naravno, tu je slatkiša, keksa, čokolada, pa sredstava za higijenu. Od svega pomalo, za njih i previše.
- Slatki moji, dobri ljudi, hvala svima. Kad sve ovo povadim i dodam paketima koji su mi stigli na kućnu adresu iz Francuske, Švajcarske i
još nekih zemalja nisam sigurna da ćemo moći da hodamo po stanu.

Doskora nismo imali ništa, a dasa imamo sve. Ovo je Božje delo, znak za mog Lazara da bude čovek i pomaže drugima koji su u nevolji. To ću da ga uvek savetujem.... ma ostaviću mu to u amanet - sipa reči Ivana.


Pokazuje i pisma dobrotvora. U nekim su i novčanice, ali u svima mnogo lepih reči koje joj izmamiše suze. Naročito se uzbudi što se deca odriču omiljenih igračaka i šalju njenom Lazaru, što roditelji, umesto da troše novac na kupovinu svojim mališanima, kupuju njenom Lazaru sve što je potrebno, od pelena do slatkiša.


- Hvala, za svaku stvar, za svaku reč, za svaku paru... Neka ih Bog poživi i daruje im sve što požele u životu - kaže Ivana, a onda neočekivano beležimo dolazak novih posetilaca.


Naša čitateljka Suzana Stefanović, rodom iz Bora, koja živi u Luganu, čim je pročitala u "Vestima" priču o Ivani i malom Lazaru pozvala je svoje prijatelje iz gnjilanskog SUP-a, izmeštenog u Vranje, zamolila da ih posete i uvere se kako žive.


Došli su inspektor Svetozar Nacković i policajac Negovan Milosavljević.
- Imao sam šta da vidim. Javio sam Suzani da je tri puta gore nego što je napisano, a ona mi ispričala. Nisam mogao da odem a da pre toga ne uđem u prvu radnju i kupim za njih voće. Nikad se nisam toliko potresao, mada sam svaki dan sa sirotinjom - priča Nacković, rodom iz okoline Gnjilana.


- Znamo kako je imati, pa nemati. To je sudbina raseljenih Srba sa Kosova i Metohije, ali ovde smo videli ženu koju nemaština prati od rođenja i iskonski materinski instinkt da održi u životu svog sinčića - navodi Milosavljević.
Posle ovog izveštaja sa lica mesta iz Lugana je stigao paket krcat kao orah, a u torbi je bilo i 100 €. Najviše se obradovala kolicima za Lazara.


- Ovakvih kolica nema kod nas. Više mi liče da su iz bajke, iz neke zemlje čuda... - pričala je Ivana gledajući ih, ali ne dodirujući.
Tek kad smo joj objasnili kako se njime rukuje, jer su namenska i mogu da se koriste u svako doba godine, vidno je odahnula, a pogled uperen u prozor pokazao je da jedva čeka da sina provoza.


Vraća se stolu na kome su u ćošku složene priznanice o donacijama koje je sama preuzela. Vrlo je ponosna što je tu lekciju savladala. Goran Kartalija poslao je iz Austrije 500 evra, Branimir Pleša iz Strazburga, takođe iz pošiljalac 500 evra, a Darko Grgić iz Minhena 400 evra.


- Dobila sam i 100 kanadskih dolara od jedne gospođe iz Kanade, a od koga je 70 evra ne znam. Ubih se da nađen ceduljicu, ali se negde zagubila. Ne znam tačno ni koliko je para u kom paketu bilo - priča Ivana, skrivajući pogled kao dete koje se plaši ukora i dodaje da su joj neki od donatora rekli da su donacije prikupili sa prijateljima.


Kažemo da se ne brine. I mi znamo da je Darko Grgić iz Minhena poslao donaciju u ime Moto kluba Stara garda, a imena priložnika su: Grga Dulabić, Zlatko Maksimović, Damir Katunar, Boris Bakić, Igor Divijak, Branimir Ignjatić, Darko Grgić i Moto klub Stara garda iz Minhena.


- Stan mi je pun kao šibica, a velike su pare stigle, kofer bi bio mali da ih sve stavim u njega. Međutim, nijedan dinar nisam na luksuz potrošila. Samo hranu kupujem i lekove za Lazara. Već se popravio. U apoteci mi daju i vitamine. Skupi su, ali oni će pomoći da ojača, pa neće svaki čas biti bolestan. Mnogo mi je važno da se prehlade ne vraćaju jer u martu moramo ponovo u Beograd kada će započeti lečenje očiju - kaže Ivana za koju je Lazar centar sveta i jedini smisao postojanja.

Od gnjilanskih policajaca 28.150 dinara


Dar iz Lugana od dobrotvorke Suzane doneli su njeni poznanici inspektor Nacković i policajac Milosavljević u pratnji
Načelnik MUP-a Gnjilane, Dobrivoje Stojanović, dirnut onim što je čuo od inspektora Nackovića i policajca Milosavljevića, odlučio je da sprovede akciju prikupljanja pomoći za Simonoviće. Zaposleni u ovom
MUP-u, sa sedištem u Vranju, sakupili su 28.150 dinara koje su uručili majci i sinu.

 

Skriveni snovi

Ivana sve donacije koje stižu preko Redakcije "Vesti", a delom i one koje sama prima stavlja na štednu knjižicu. Ovoga puta ostavila je 955, koje joj je uručio vaš reporter, a čije prispeće smo beležili na stranicama našeg lista. Na njenoj štednoj knjižici sada je 8.655 evra.
- Uvek imam kod sebe 200, najviše 300 evra i to samo zbog Lazara. Neka novca u banci. Kad završimo lečenje videćemo šta će ostati. Ako se skupi desetak hiljada evra, možda moj Lazar ne bude morao da raste po tuđim sobičcima - kaže Ivana, ne usuđujući se glasno da izgovori koliko želi svoj krov nad glavom.

 

Dolari u slamarici

Ček dede Sbijanca vredan 1.000 AUD, zbog greške u prezimenu, Ivana nije mogla da realizuje i vraćen je donatoru, a on će grešku ispraviti i, kako je rekao, uvećati sumu u znak izvinjenja.
- Sačekaću da stigne novi ček dede Srbijanca a onda staviti na knjižicu i ostale dolare. Ima ih oko 1.500. Moram sve da ih pretvorim u evre, takvo je pravilo banke, pa mi je zgodnije da to odjednom uradim. Nek ostanu u slamarici, pa ako mi naiđe neki vanredni trošak mogu da uzmem sa te gomile - rekla je Ivana, zahvalivši se donatorima iz Sidneja, Kanbere, Brizbejna i Perta na pomoći i lepim željama i žaleći što dedu Srbijanca izlaže naporu, a možda i novom trošku. 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online