Nedelja 26. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 23.02.2011.
13:00
D. Marković - Vestionline - Foto: A

Manje bola, više osmeha

Reporteri "Vesti" uručili Danilu Jovanovu 100 AUD Aleksandra Glumca iz Sidneja, a na kućnu adresu stiglo 100 AUD porodice Miličić iz Melburna.

Za zdravlje i sreću svih iz dijaspore koji pomažu njenom sinu Danilu, kvadriplegičaru iz Kraljeva, majka Milanka se pomoli kada krene na svaki počinak. Da nema njih, kaže ova tugom i brigom napaćena žena, i dalje bi trajala agonija bez gaze za previjanje dekubitnih rana i drugih sredstava za negu nekadašnjeg košarkaša, već 11 godina vezanog za postelju.

GLAVNI OSLONAC: Danilo Jovanov sa majkom

Toliko je prošlo od saobraćajne nesreće koja je Danila zauvek odnela sa košarkaškog terena i pretvorila u invalida koji je i noć zemljotresa proveo u stanu jedne višespratnice jer ne postoji platforma za kretanje invalida.


Ovog puta, kao pomoć Danilu Jovanovu, posredstvom naše Redakcije u Sidneju, pristiglo je 100 australijskih dolara od Aleksandra Glumca, takođe iz Sidneja. A samo nekoliko dana ranije poštom je stiglo isto toliko novca od porodice Miličić iz Melburna, koja je i pre mesec dana posla donaciju u istom iznosu na kućnu adresu.

Danilo im je beskrajno zahvalan. Njegova majka kaže da bi sve želela jednog dana da ih vidi u svojoj kući, prigrli i počasti.

Sve po želji donatora

Nedavno smo pisali da je Aleksandar Glumac iz Sidneja, osim 100 australijskih dolara koje je izdvojio za Danila Jovanova, prikupio sa prijateljima i donaciju za Ivanu Simonović iz Vranja i njenog sinčića Lazara. Ona iznosi 350 dolara (a ne 540 dolara kako je greškom tada napisano) i uručena je mladoj samohranoj majci sa ostalim novčanim prilozima koji su stizali posredstvom Redakcije "Vesti".
Ovim je ceo iznos pomoći, 450 australijskih dolara, uručen, a Redakcija "Vesti" se izvinjava gospodinu Glumcu i njegovim prijateljima, i istovremeno zahvaljuje na podršci akcijama Humanitarnog mosta.

- Sramota me je da kažem, ali verujte, Danilu sam zahvaljujući dobrim ljudima i njihovoj pomoći pojačala ishranu. Sada može da pojede i voćku i unese malo vitamina. Sve je njemu podređeno u našoj porodici i već vidim da se oseća bolje - kaže Milanka Jovanov, a iz pogleda je jasno da njenom sinu treba mnogo više i da je nesrećna što to ne može da mu pruži.


Danilo s ljubavlju posmatra svoju majku dok govori. Najveća mu je uzdanica uvek bila, ali ponosita je to Bosanka koja nije umela da moli i traži, pa ni onda kada nepokretnom sinu nije osnovno mogla da pruži. I otac Zoran, ali i mlađi sin Dragan su jednostavno takvi. Nose svoju muku, ćute i trpe.


- Mnogo mi je lakše od kada pristiže pomoć. Osećam se čovekom, ljudskim bićem! Još nekom je stalo do mene osim mojoj porodici. Ja ne mogu dalje iz sobe, ali verujte mi, uz toliko prijatelja širom sveta, konačno nisam sam. Vaše novine "Vesti," bi mogle biti primer za sve u Srbiji kako da se animira javnost za nešto dobro i humano, a vaši čitaoci primer kako se vodi briga o invalidima i sirotinji. Pa, vaš Humanitarni most i jeste jedna impresivna građevina, ispod koga teče bistra reka dobročinstava onih koji su svoju zemlju napustili, ali nisu zaboravili ljude koji su u njoj ostali. Tako ja to vidim - kaže Danilo.


Zahvaljujući donacijama koje su omogućile Jovanovu da koristi srebrne gaze, dekubitne rane ovom mladom čoveku su u boljem stanju. Bolovi su ublaženi, a on je u vedrijem raspoloženju.


- Ovih dana počeće da koristi i flastere sa kolagenom za obnavljanje epitelnog tkiva. Jeste cena jednog 2.000 dinara, ali moj Danilo mora dalje. Pomoć dijaspore me je uverila da neka viša sila lebdi nad mojim sinom i da ga čuva - poručila je majka Milanka čitaocima "Vesti".

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online