Nedelja 28.11.2010.
03:11
Tanjug

Divlja gradnja uništila stari Prizren

Fejt i Lunaček su posetili Prizren gde su se sastali sa predstavnicima civilnog društva i lokalnim vlastima. Imali su priliku da provere stanje različitih lokaliteta kulturnog i verskog nasleđa u Prizrenu tokom šetnje kroz istorijski centar i da razgovaraju sa građanima.

Fejt je novinarima rekao da kulturno i versko nasleđe može i treba da bude faktor za radost i jedinstvo u raznolikom društvu.

"Nasleđe može pomoći da se izgrade veze i razumevanje između različitih zajednica. Posebno smo zadovoljni radovima na restauraciji kompleksa crkve svetog Đorđa koji dobro napreduju i zadovoljni smo zbog činjenice da je pristup toj lokaciji značajno poboljšan", rekao je Fejt

On je naveo da je kosovsko zakonodavstvo o kulturnom i verskom nasleđu u skladu sa međunarodnim standardima i odražava bogatu različitost i multietničnost Kosova. Fejt je rekao da se nada da će uskoro biti usvojen zakon koji ima za cilj zaštitu celokupnog istorijskog centra Prizrena.

"Ipak, očigledno je da su potrebni konkretniji koraci od strane nadležnih organa da se očuva istorijski centar. Nekontrolisana gradnja predstavlja najveću pretnju za istorijski centar Prizrena danas, te ja pozivam predsednika opštine da čvrsto reaguje protiv svake gradnje koja nije u skladu sa odgovarajućim zakonima", istakao je Fejt.


Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo i Metohiju Ulrike Lunaček je rekla da je kulturna različitost u srcu evropskog projekta i poštovanje i zaštita kulturnog nasleđa su neophodan uslov za mir i bezbednost u regionu.

"Prizren, sa svoja tri jezika i višekulturalnom pozadinom jeste i može još više biti dobar evropski primer za Kosovo i ceo region", kazala je Lunaček i izrazila zadovoljstvo što je videla pozitivna dešavanja u tom kontekstu u Prizrenu, ponovivši da je potrebno da se učini više kako bi se osiguralo da ne dođe do pogoršanja stanja lokaliteta nasleđa koji su u riziku.

"U mojoj rezoluciji o Kosovu koju je podržao Evropski parlament naglasila sam da je adekvatna zaštita kulturnog nasleđa od značaja za sve zajednice na Kosovu", podvukla je Lunaček.

2024 © - Vesti online