Subota 27.11.2010.
20:19
Vestionline

LDP brine o penzionerima...

Jovanović je kazao da je dogovor vlade i sindikata "o novom odlaganju reforme tržišta rada, javne potrošnje i penzijskog sistema nije nikakva pobeda bilo koje strane, nego otvoreno priznanje da ni sledećoj godini vlada ništa neće promeniti u svojoj politici".


"Truli kompromis vezuje ovom društvu i ruke i noge, sa ambicijom da se zadrže postojeći odnosi, jer je vladajuća koalicija uverena da je to jedini način da ostane na vlasti", kazao je Jovanović u izjavi dostavljenoj medijima.

Čedomir Jovanović
 


Prema njegovim rečima, pogrešno je tražiti rešenje tako što se energija nezadovoljnih, pre svega sindikata, koristi za očuvanje statusa kvo, umesto za promene i modernizaciju koja bi omogućile Srbiji da privuče nove investicije, podigne zaposlenost, smanji poreze na rad, reformiše Zakon o radu i na taj način omogući građanima da lakše menjaju posao.


Lider LDP-a smatra da penzioneri neće bolje živeti ako se njihova penzija vezuje za imaginarni procenat od prosečne plate, kao ni da oni sa najnižim penzijama neće bolje živeti ni ako dobiju penzijski ček koji bi iznosio mnogo više od dogovorenih 27 odsto prosečne plate, sve dok je ta plata na nivou od 34.000 dinara, uz tendenciju stalnog pada.


"Vlada se ponovo svela na ulogu knjigovođe koji se trudi da se nikome ne zameri, pogrešno računajući da će se predstaviti kao odgovorna vlast koja brani sindikate od zahteva MMF-a", rekao je lider LDP.


U zajedničkom saopštenju Vlade Srbije i sindikata, koje je juče posle sastanka prosleđeno, navedeno je da je definisano da granica minimalne penzije bude 27 odsto od prosečne zarade, kao i odlaganje primene postepenog povećanja broja godina staža za odlazak u penziju za žene sa 2011. na 2013. godinu.

2024 © - Vesti online