Subota 27.11.2010.
03:36 >> 09:37h
Politika, Tanjug

Od 2.200 nestalih, 1.200 su Srbi

Uradili šta su Hrvati tražili od nas, sad čekamo njihov potez: Veljko Odalović
 

On je za beogradsku "Politiku" rekao da sa Hrvatskom ima 2.200 otvorenih slučajeva nestalih, od toga je nesporno 1.200 Srba, kao i da ima više stotina otvorenih zahteva gde naša strana ističe postojanje pouzdanih informacija da su te osobe nestale.

Odalović je podsetio da je srpska strana prilikom nedavne posete predsednika Borisa Tadića Vukovaru predala prva originalna dokumenta iz tamošnje bolnice.

Upitan zašto to nije predato ranije, Odalović je rekao da smo ih dali "onog trenutka kad smo ih dobili, a dobili smo ih nekoliko dana pre posete predsednika Tadića Vukovaru, i to pre svega, zahvaljujući dr Zoranu Stankoviću, koji je praktično radio kompletnu obdukciju na Ovčari".

- Reagovali smo hitno, baš kao i u drugim slučajevima, pa smo tako postupajući po hrvatskim zahtevima hitno proverili tri lokacije koje su oni markirali kao potencijalne masovne grobnice. Hrvatskoj smo u julu predali dokumenta u vezi sa sabirnim centrima Stajićevo i Begenci, a do tada niko nije raspolagao sa 2.856 imena osoba koje su u tom periodu bile u ovim sabirnim centrima i koje su razmenjene - rekao je Odalović.

On je istakao da, s druge strane, Srbija od Hrvatske zahteva ekshumaciju svih poznatih grobnih mesta, a da prema našoj evidenciji, na 40 lokacija ima 465 grobnih mesta, gde su sahranjeni ubijeni Srbi stradali u vreme "Bljeska" i "Oluje", 1995. godine.

- Ozbiljan problem je i to što na zagrebačkom groblju Mirogoj 800 tela čeka na identifikaciju, od toga je 310 naših, što je zabrinjavajuće, jer kada bi to bilo rešeno i ako bi tela odgovarala imenima nestalih osoba, više od 1.000 slučajeva bilo bi rešeno - zaključio je Odalović.

2024 © - Vesti online