Subota 27.11.2010.
04:48
Vestionline

Rusija ulazi u STO sledeće godine?

"Mislim da je to moguće a to je i naša želja'', rekao je Putin, koji je predlogom o stvaranju "slobodne trgovinske zone od Lisabona do Vladivostoka", izazvao dosta medijske pažnje i reagovanja političara i privrednika.


Merkelova je, takođe, naglasila da bi pristupanje Rusije STO sledeće godine bilo veoma važno.

Vladimir Putin i Angela Merkel
 


Predsednik ruske vlade je, kako su naveli nemački mediji, u ''ofanzivi šarma'' bio u dvodnevnoj poseti Nemačkoj i na ekonomskom forumu vodećih nemačkih privrednika zatražio od EU da planiranu liberalizaciju energetskog tržišta usaglasi s Rusijom. On je dodao da je približavanje Evrope i njegove zemlje neizbežno.


''Ako želimo da budemo uspešni i konkurentni, onda je približavanje Evrope i Rusije neizbežno'', rekao je Putin.


On je pred dolazak u Nemačku u autorskom prilogu za ''Zidojče cajtung'', izneo predlog o formiranje zone slobodne trgovine Rusje i EU, što je u nemačkoj vladi naišlo na različita reagovanja.


Dok je vicekancelar i šef diplomatije Gvido Vestervele pozdravio predlog, dotle je Merkel reagovala uzdržano. Ona je izjavila da, pod određenim uslovima, podržava predlog o stvaranju slobodne trgovinske zone između Rusije i EU i da ti takva zona bila u interesu Unije.


Jedan od najmoćnijih bankara, direktor Dojče banke, Jozef Akerman je, kako su preneli mediji, za razliku od Merkelove, oduševljen je Putinim predlogom. Putin se pred dolazak u Nemačku založio za stvaranje slobodne trgovinske zone i zajedničke industrijske politike svoje zemlje sa EU.


On je kao prvu od pet tačaka ponuđenog programa saradnje stavio "stvaranje harmonične zajednice ekonomija od Lisabona do Vladivostoka, u perspektivi, možda i zone slobodne trgovine, pa čak i naprednijih oblika ekonomske integracije''.

2024 © - Vesti online