Subota 27.11.2010.
01:50
Vestionline

Bosanski lekari beže iz otadžbine?

Miodrag Femić, predsednik Međunarodne asocijacije doktora medicine za jugoistočnu Evropu, rekao je da je BiH na začelju u Evropi prema broju doktora u odnosu na broj stanovnika i da je Republiku Srpskeu (RS) samo u toku ove godine napustilo oko 60 lekara, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

Bosanski lekari u potrazi za boljim uslovima za rad...
 

"Ovaj novi zakon u Sloveniji će, pored ukidanja viza, biti samo još jedan dodatni razlog zbog čega će lekari masovno odlaziti. Na primer, njihov specijalista ima početnu platu 1.800 evra, a kod nas 1.500 KM, znači samo plata je više od 100 odsto veća kod njih", naglasio je Femić.

On je rekao da je siguran da će posle ukidanja viza BiH napustiti bar 10 odsto lekara specijalista.

"Osim plate, svi ostali uslovi su nemerljivo bolji tamo. Lekari imaju veći godišnji odmor, dobiju stan i imaju odlične uslove. Pored svega toga, naravno, da će ljudi otići radije da žive i rade tamo", istakao je Femić.

On je naveo da, iako je evropski standard 362 lekara na 100.000 stanovnika, BiH ima tek oko 140 lekara.

"U RS trenutno ima oko 1.700 lekara i nedostaje nam još toliko da bismo imali dovoljno, a, s druge strane, i ovo što imamo lekara stalno odlaze u druge zemlje gde imaju bolje uslove", rekao je Femić.

Slovenačka vlada bi trebalo da usvoji zakon na osnovu kojeg će se znatno olakšati zapošljavanje lekara iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, a pre svega iz zemalja bivše Jugoslavije.

2024 © - Vesti online