Subota 27.11.2010.
08:00
Vestionline

Ako letite, pazite na kožu!

 Koža u avionu postane suva i oštećena

Pre leta nijadna žena nije 12 sati stavljala nikakve preparate. Vlažnost njihovih koža merena je pet puta dnevno, na aerodromu, 30 min. po poletanju, zatim 2, 4, 6 sati po poletanju. Oblasti koje su ispitivane su obrazi, čelo i podlktice.

Srećom ovo sušenje se može nadoknadii i to: -spoja, pomoću hidratantnih formulata tako što se nanose svaki sat na lice, ruke i otkrivene delove tela - unutra, tako što treba piti najmanje jendu čašu vode svakog sata. Ova popijena voda će hraniti derm i polako će se širiti sve do površinskih sljeva kojima je potrebna voda.

Rezultati su bili zapanjujući, nijedna ispitivana oblast lica i tela nakon dužeg leta nije ostala neoštećena. Samo su tri sata dovljna da bi koža postala dehidrirana i crvena.

Između polaska i sletanja vlažnost obraza pada u proseku za 20%. Samo je čelo izgledalo nešto otpornije, nakon 4 sata leta ono gubi 15% svoje vlažnosti.


Dakle, živeti 6-8 sati u kabini aviona isto je kao i hodati Saharom. Atmosfera u avionu prevazilazi čak i suvoću pustinje! Razlike u pritisku povezane sa povišenim temperaturama stvaraju uslove koji izazivaju intenzivno sušenje epiderma. Sa temperaturom blizu 26’C i sa prosečnim nivoom vlažnosti od 8% kabine aviona za kožu predstavljaju jednu od najtežih sredina.

Čak i kancelarije sa klimama, sa prosečnim nivoom vlažnosti od 20% u odnosu na avion izgledaju kao oaze. Ovaj prag od 20% je od strane američkih stručnjaka definisan kao miminalan po fizičko zdravlje. Ispod toga vazduh postaje agresivan element po zdravlje. Međutim većina letova stvara neverovatno suvu atmosferu. Nivo vlažnosti od 46% kada se avion nalazi na zemlji naglo pada na 9,8% samo dva sata po poletanju. Zbog toga koža trpi direktne posledice. Što je taj let duži isparavanje vode se ubrzava.

2024 © - Vesti online