Petak 26.11.2010.
03:21
blic.rs

Srbija traži izručenje naciste Egnera

Peter Egner bi uskoro mogao da ostane bez američkog državljanstva
 

Kako piše taj list, državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je u četvrtak da će Srbija uskoro zaključiti sporazum sa SAD o međusobnoj ekstradiciji svojih državljana.

- Ministarstvo pravde Srbije preko Ministarstva spoljnih poslova uputiće zahtev američkoj strani za izručenje Egnera - rekao je izvor “Blica”.

Istražni sudija Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu doneo je 1. aprila 2010. rešenje o određivanju pritvora Egneru, a dan kasnije sud je naredio raspisivanje Interpolove poternice.

Inače, još u martu ove godine Skupština Jevrejske opštine Beograd uputila je Deklaraciju u osam tačaka zvaničnicima u Srbiji u kojima od njih traži da hitno od SAD zatraže izručenje njihovog državljanina Petera Egnera, a nekadašnjeg oficira Gestapoa u Beogradu.

Na zahtev Tužilaštva za ratne zločine istraga protiv Egnera je pokrenuta 26. septembra 2008. zbog sumnje da je učestvovao u brojnim egzekucijama ili u davanju naredbi za njihovo izvršenje.

Američke federalne vlasti pokrenule su postupak za oduzimanje državljanstva Egneru i u tom zahtevu se navodi da je njegova jedinica 1941. učestvovala u ubijanju 11.164 ljudi, među kojima je bilo najviše Jevreja, ali i Srba i Roma. Egner, koji je rođen u Crvenki u Vojvodini, posle rata je pobegao u SAD i bio je ugostiteljski radnik u hotelu “Olimpik” u Sijetlu, gde i danas živi.


U dokumentima kojima raspolažu srpski istražni organi navodi se da je Egner bio narednik u SS Waffenu (naoružana jedinica SS) pri Gestapou i da je bio pripadnik organizacije “Todt” (Smrt).

Od 28. aprila 1941. bio je raspoređen u kancelariji komandanta nacističke tajne policije i u nemačkim dokumentima se vodio kao pripadnik “višeg policijskog rukovodstva SS”. Odlikovan je gvozdenim krstom drugog reda, krstom časti sa mačevima, kao i medaljom za ranjavanje 1943, a ukazom Adolfa Hitlera dobio je nemačko državljanstvo.

2024 © - Vesti online