Petak 26.11.2010.
02:18
Vestionline

Turci sprečili državni udar?

Visoki oficiri suspendovani su pre tri dana, posle čega su zatražili od vojnog suda da ukine Vladinu odluku, navodi se u armijskom saopštenju. U tekstu se detaljno opisuje spor koji je nastao u avgustu, kada je grupa oficira optužena da je 2003. godine planirala svrgavanje Vlade koju predvodi Stranka pravde i razvoja (AKP).

Tri turska oficira, navodno, nameravali da svrgnu aktuelnu vlast
 

Vlada je u međuvremenu dva puta odbila odluke o unapređenju trojice oficira, a te odluke poništio je vojni sud. Ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane sada su konačno suspendovala dvojicu generala i admirala. Turska štampa napominje da je Vlada prvi put suspendovala aktivne oficire.

Ranije ove godine 196 aktivnih i penzionisanih oficira optuženi su za pripremanje državnog udara, a prvo ročište zakazano je za 16. decembar. Protivnici vladajuće stranke optužuju Vladu da koristi sudske procese za narušavanje ugleda sekularno orijentisane vojske, u nadi da će ukloniti najveću prepreku u društvu za ostvarenje svojih islamističkih ambicija.

AKP odbacuje te optužbe i tvrdi da su istrage i optužnice dio razvoja demokratije u zemlji u kojoj je vojska oborila četiri vlade od 1960. godine.

2024 © - Vesti online