Četvrtak 25.11.2010.
23:26
Vestionline

Hapšenje Sanadera samo pitanje dana?

List navodi da je Mladen Barišić, bivši šef Carine i blagajnik HDZ-a, inspektorima je ispričao sve i svašta o kriminalnoj strukturi u vladajućoj stranci koja je godinama stvarala crne fondove, izvlačeći novac iz državnih firmi.

Barišić, koji je proteklih meseci bio u fokusu hrvatskih medija, rekao je da je Sanaderu znao donositi velike torbe pune novca - piše list, pozivajući se na napise u hrvatskim medijima. Sanader, međutim, oštro demantuje sve optužbe.

Uskoro iza rešetaka?: Ivo Sanader
 

On je čak pisao i predsedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Barozu, kome se požalio na politički progon, što mu verovatno neće pomoći, jer Brisel godinama od Hrvatske traži upravo da pooštri borbu protiv kriminala i korupcije - navodi list.

"Ekonomist" ističe da se borba protiv korupcije zaoštrava upravo dok Hrvatska ulazi u poslednju fazu pregovora sa EU. Hrvati su, uprkos tome, demoralisani. Prema Galupovom istraživanju, 70 odsto Hrvata ne odobrava poteze političkih vođa, a 89 odsto misli da korupcija prevladava u Vladi. Samo 38 odsto njih glasalo bi za ulazak u EU, dok bi 43 procenta glasalo protiv.

Hrvatska vlada se uprkos tome, tvrdi list, ponaša opušteno i poziva se na drugo istraživanje prema kome ulazak Hrvatske u EU podržava 62 odsto birača, a kao izrazito pozitivnu stvar navodi nezavisnost pravosuđa i policije od politike.

List je ukazao i na katastrofalno stanje u hrvatskoj ekonomiji. BDP se prošle godine smanjio za šest odsto, ove godine će pasti za oko dva odsto, a tek se iduće godine očekuje mizerni rast od 1,5 odsto.

2024 © - Vesti online