Četvrtak 25.11.2010.
16:39
Tanjug

"Srbija mora biti nacionalno odgovorna"

Vuk Jeremić

"U godinama pred nama naša neopokolebljiva evropska orijentacija mora biti praćena jasnom brigom za očuvanje nacionalnih interesa", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, zadatak tokom 2011. godine je očuvanje mira u regionu, ostvarivanje najboljih mogućih odnosa sa susedima i dobijanje statusa kandidata za prijem u Evropsku uniju (EU).

"Pokušaćemo da doprinesemo rešavanju otvorenih pitanja u regionu i svetu, kao odgovorna članica međunarodne zajednice“, istakao je ministar Jeremić.

On je potvrdio da strateški prioriteti Srbije i njeni partneri ostaju isti i podsetio da se spoljna politika Srbija zasniva na četiri stuba: EU, Rusija, Kina i SAD.

"Vreme koje je pred nama je izuzetno zanimljivo za nas i ceo svet. Jedan novi svet se rađa iz pepela globalne krize i mi smo možda svedoci najkorenitije promene u mirnodopskoj politici", ocenio je Jeremić.

On je naglasio da će oni koji prepoznaju izazove i postave se pravilno prema njima imati komparativnu prednost nad ostalima i zaključio da je to zadatak nove generacije diplomata.

2024 © - Vesti online