Četvrtak 25.11.2010.
17:10
Tanjug

Švajcarci glasaju o proterivanju stranaca

Ovako vide strance u Švajcarskoj

Na predlog populističke desničarske stranke UDC, boravišna dozvola biće ukinuta strancima koji počine teža krivična dela. Ta partija je nedavno pokrenula i inicijativu za zabranu gradnje minareta u Švajcarskoj.

U tekstu o kome će se građani izjašnjavati predlaže se automatsko oduzimanje boravišne dozvole strancima proglašenim krivim za "silovanje, težak seksualni delikt, nasilna dela kao što su provale i pljačke", za preprodaju droge, ali i zloupotrebu socijalne pomoći.

Ostale švajcarske stranke protive se ovom predlogu u zemlji koja ima 21,7 odsto stranaca i upozoravaju da je to kršenje međunarodnog prava. Amnesti internešenel upozorava da bi izbeglice "mogle biti prognane u zemlje u kojima se praktikuje mučenje ili smrtna kazna", a što je protivno međunarodnom pravu.

Ankete predviđaju da bi na referendumu Švajcarci mogli da podrže ovu inicijativu sa 54 odsto glasova, javljaju agencije.

Švajcarski ustav predviđa plebiscit o veoma širokom broju pitanja i to je osnov demokratije te zemlje. Na nivou federacije, u proseku se godišnje održavaju po četiri referenduma, a u opštanima i kantonima mnogo češće.

2024 © - Vesti online