Utorak 24.11.2009.
15:39
Tanjug

Ponikve postale civilni aerodrom

Šutanovac i Marković su protokol potpisali na sred piste

Potpisanim protokolom, kako je izjavio ministar Šutanovac, reguliše se proces "prevođenja" ovog objekta u civilno-vojni aerodrom, s idejom da se ubrzo, u skladu sa mogućnostima, koristi za potrebe civilnog stanovništva.

"Ubeđeni smo da će na ovaj način Užice dobiti novu razvojnu šansu i, ukoliko se nađu sredstva i ovaj aerodrom osposobi za prijem civilnih aviona, ovaj grad će biti mnogo bliži svetu", rekao je Šutanovac.

Aerodrom Ponikve građen je u periodu od 1979. do 1983. godine, a tokom NATO bombardovanja 1999. na njega je palo oko 700 projektila.

U narednih nekoliko godina, po rečima gradonačelnika Markovića, potrebno je uložiti oko pet miliona evra za čišćenje aerodroma od zaostalih ubojnih sredstava, i preuređenje piste novoj nameni. Na taj način bi se privukli strani investitori za ulaganja od oko 20 miliona evra, kako bi ova vazdušna luka bila osposobljena za civilni saobraćaj.

Ministar Šutanovac je potvrdio da je prilikom NATO bombardovanja u podzemnim skloništima ostalo osam zatrpanih aviona sa opremom, čije "vađenje iziskuje veliko znanje i sredstva".

2024 © - Vesti online