Sreda 24.11.2010.
12:01
D. Latković

Petrovića brinu "grobari"

Aco Petrović

Košarkaši Partizana su ubedljivim trijumfom u "večitom derbiju" (99:68) napravili lepu uvertiru za 6. kolo Evrolige. Ipak, njegov rival Žalgiris takođe je potvrdio izuzetnu formu, pošto je u reprizi poslednjeg finala plej-ofa domaćeg šampionata razbio Lijetuvos Ritas (85:60), u litvanskom košarkaškom "klasiku".

Prvi put u istoriji dva najbolja tima zemlje sa Baltika u direktnom duelu vodili su Srbi: Aleksandar Trifunović (Lijetuvos Ritas) i Aco Petrović (Žalgiris).


"Odigrali smo iznad očekivanja. "Cepali" smo se u prošli četvrtak protiv Himkija u Evroligi, a već u petak smo trenirali. Vodili smo i 35 razlike protiv Lijetuvosa, završeno je sa 25 poena, tako da moram da budem zadovoljan", priča Petrović pred put u Beograd i meč sa Partizanom (četvrtak, 20.45 CET).


Tek je kraj novembra, ali je ovom pobedom Žalgiris napravio značajan beg u šampionskoj trci.

"Dobili smo velikom razlikom, a pošto ne verujem da u revanšu u Viljnusu možemo da izgubimo sa više od 25 poena, najverovatnije ćemo sa pol pozicije u plej-of, što nam obezbeđuje prednost domaćeg terena u eventualnom finalu i moguće - titulu šampiona Litvanije. Uzgred, možda smo odigrali i najbolje od kako vodim Žalgiris, iako naš uspeh nad Kahom Laboral u Vitoriji ima jaču specifičnu težinu", ističe Aco Petrović.


Od kako je bivši trener Crvene zvezde, FMP-a i Hemofarma seo na klupu slavnog Žalgirisa, zabeležio je 15 pobeda u 16 zvaničnih mečeva.

"Ako dobijemo Partizan imaćemo skor 5-1 u Evroligi, ali rano je za kalkulacije. Čak i ako se to desi crno-beli mogu dalje. Sada je za razliku od prvog meča Partizan favorit jer su mu navijači šesti igrač. Crno-beli su dobili Kahu Laboral na impresivan način, rasturili su Zvezdu u večitom derbiju i podigli nivo igre".


Nije teško pogoditi šta najviše brine Petrovića pred dolazak u "Pionir".

"Malo ko od mojih učenika je igrao u takvoj atmosferi. Ne bojim se toga, ali to je činjenica. Jedna Kaha, šampion Španije, koja igra u takvoj atmosferi u ACB ligi, izgubila se u "Pioniru", prokockala 11 razlike. Nije dovoljno u "Pioniru" odigrati 38 minuta na najvišem nivou da bi se dobio Partizan, mora svih 40! Ali, nije to utakmica sa oznakom biti ili ne biti", zaključio je Aco Petrović. 

Bez Ćapina i Brauna
Žalgiris dolazi u Beograd bez nekadašnjeg juniora Partizana, Slovenca Aleksandra Ćapina koji je povređen. Isto važi i za slavnog Markusa Brauna, najboljeg strelca u istoriji Evrolige. Ipak, Žalgiris je bez ove dvojice igrača praktično od početka sezone, tako da to neće biti hendikep za tim Ace Petrovića.

2024 © - Vesti online