Sreda 24.11.2010.
11:06
Srna

Džihadista slobodno živi na Kosmetu

Poster "Najtraženiji" za Aslanijem američki Federalni istražni biro objavio na svojoj internet stranici.

"Bajram Aslani, osumnjičen je da je saradnik osmočlane grupe u SAD, koja je planirala pokretanje džihada i prikupljala novac za one koji vode sveti rat", navodi se u poternici za Aslanijem.

Aslani, koji je kosovski Albanac, uhapšen je u junu ali je oslobođen nakon što su sudije Euleksa odbacije američki zahtjev za ekstradiciju.

Sudije su saopštile da SAD nemaju dovoljno osnova za ubeđenje da je Aslani počinio navedene prekršaje dok "ne postoji i sporazum o ekstradiciji između Kosova i Vašingtona".

Bajram Aslani iz mlađih dana

Aslani je optužen da je povezan grupom iz Severne Karoline, čiji su članovi uhapšeni prošle godine zbog navodnog planiranja napada na bazu američkih snaga u Kvantiku u državi Virdžinija, te na Kosmetu, u Jordanu i Pojasu Gaze.

Prema optužnici Aslani se pripremao da kupi zemljište na Kosovu i Metohiji potrebno za izgradnju baze za radikalne islamiste, uključjući skladište za municiju i obuku boraca s ciljem pokretanja terorističkih napada.

"Nastavljamo da tražimo njegovu ekstradiciju u SAD," rekao je portparol američkog Ministarstva pravosuđa Din Bojd.

U septembru 2009. godine sud u Srbiji osudio je Aslanija u odsustvu na osam godina zatvora zbog prodaje naoružanja islamskim militantima.

Aslani negira sve optužbe.

Međutim, ne žele samo SAD i Srbija da Aslani bude iz rešetaka, jer je i prištinska Vlada odobrila zahtev američkog državnog sekretara Hilari Klinton za njegovu ekstradiciju.

"Amerikanci znaju nešto o njemu i neće oni nekoga optužiti koji nije ništa skrivio. On treba da ode u SAD i suoči se sa optužbama", rekao je izvor iz Vlade u Prištini.

2024 © - Vesti online