Sreda 24.11.2010.
12:36
Tanjug

N. Zeland: Nova eksplozija u rudniku - nema preživelih

Porodice unesrećenih rudara reaguju na vest o drugoj eksploziji, zbog koje su zvaničnici javno saopštili da nema nade da je bilo ko od 29 ljudi u oknu preživeo
 

Za sada se ne zna šta je moglo da izazove drugu eksploziju, pošto spasioci nisu ništa učinili u tom smislu, izjavio je jedan zvaničnik agenciji AP.

Spasilačke ekipe uspele su u utorak, posle nekoliko pokušaja, da probuše prolaz do glavnog tunela u rudniku uglja Pajk River na jugu Novog Zelanda, ali ih je iz otvora dočekao vruć vazduh zasićen metanom i ugljenmonoksidom i sa malim procentom kiseonika, što je onemogućilo spasioce da nastave sa potragom.

Naredni korak u akciji spasavanja trebalo je da bude da se u prolaz, širok 15 centimetara i dug 162 metra, spuste video-kamere kako bi se ispitalo da li u oknu ima znakova života, kao i da se u okno pošalje još jedan od specijalnih robota.

Ranije je bilo saopšteno da je prethodne noći propao pokušaj da se na dubinu od dva kilometra spusti robot sa kamerom, kako bi snimio uslove u oknu, pošto je posle dvočasovne akcije naišao na vodu koja je izazvala kratak spoj.

2024 © - Vesti online