Sreda 24.11.2010.
07:37
Tanjug

Slovenac dva meseca jeo za evro dnevno

Želeći da promoviše skroman i jednostavan život, kao i da utiče na povećanje svesti o globalnom siromaštvu, s jedne, i preteranoj potrošnji zemalja Zapada, s druge strane, Cerin je tokom dva meseca uglavnom živeo od voća i povrća iz sopstvene bašte, preneo je Rojters.

On se hranio domaćim jabukama, kao i prazilukom, endivijom, pasuljem, zelenom salatom i paprikama. Od pića je koristio vodu, biljne čajeve, dok je mleko kupovao na obližnjoj farmi. Zeleni čaj je ocenjen kao isuviše skup za redukovani budžet, a nije kupovan ni sir, koji mu je najviše nedostajao.

Cerin je, inače, sam spravljao jogurt, musli i mesio hleb, a kesten skupljan u obližnjoj šumi je imao značajno mesto u ishrani. Vozeći svakodnevno bicikl i džogirajući tri puta nedeljno, on je sve vreme praktikovao uobičajeni sportski način života.

Pošto je za dva meseca oslabio četiri kilograma, izjavio je da nema nikakvih zdravstvenih problema, šta više da se nikad u životu nije bolje osećao. Planira da nastavi s umerenim i zdravim obrocima i ubuduće i nade se da će i neki drugi ljudi prihvatiti njegov način života.

Cerin je ukazao na podatak da porodice u razvijenim zemljama na hranu troše 400 puta više novca nego one u nerazvijenom svetu. Ukoliko bi ceo svet konzumirao onoliko prehrambenih proizvoda koliko to čine zapadnjaci, Zemlja bi morala da bude šest puta veća kako bi se proizvelo dovoljno hrane.

"Globalna kriza pokazuje da svet ne može da nastavi ovako. Imamo problem s terorizmom i zbog toga što nas dobar deo sveta ne voli zbog naše pohlepe", upozorio je Cerin.

2020 © - Vesti online