Utorak 23.11.2010.
21:46 >> 23:32h
Tanjug

Dragutinovićeva uvodi porez za bogate

Diana Dragutinović

Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da se menjaju Zakon o porezu na imovinu i Zakon o porezu na dobit i da bi te izmene trebalo da budu usvojene pre usvajanja budžeta za narednu godinu, odnosno do kraja prvog tromesečja 2011.

Dragutinovićeva je rekla da u Srbiji posluje između 13 i 15 odsto kompanija čije je sedište na "of šor" destinacijama i naglasila da je reč o značajnom iznosu dobiti koja se iznosi iz zemlje, a ne oporezuje se.

Ministarka je naglasila da je reč o regularnim izmenama zakona i da nema nikakve korelacije sa nekadašnjim Zakonom o ekstraprofitu.

Kada je reč o prethodno donetom Zakonu o ekstraprofitu, ministarka je navela da je on prevaziđen.


"Taj zakon je imao sudbinu kakvu je imao, upravo zbog toga što je na neki način bio retroaktivan. Nešto što nije bilo nezakonito onda kada je činjeno proglašilo se nezakonitim od momenta donošenja tog zakona", podsetila je Dragutinović.


Ona je navela da najavljene izmene regularnih zakona treba da "usisaju" najbolju evropsku praksu, ističući da "Srbija nije jedina zemlja čije se kompanije registruju u ofšor poreskim rajevima".


"To je problem sa kojim se susreće veliki broj evropskih zemalja . One su u toj legislative otišle dalje I taj pravni okvir povećao je prihode od poreza na dobit. To hoćemo i mi da učinimo. Zakon o porezu na dobit je regularni zakon čije će promene važiti od momenta donošenja tog zakona, a ne retroaktivno", rekla je Dragutinović.

2024 © - Vesti online