Sreda 24.11.2010.
04:18
mondo.rs

Vikiliks objavljuje kako obaveštajci SAD skupljaju podatke

Strani lideri mogli bi da pročitaju šta su američke diplomate napisale o njima u tajnim porukama poslatim Vašingtonu: Džulijan Asanž

Kako piše britanski dnevnik "Dejli telegraf", američke vlasti izrazile su bojazan da bi, u značajnoj meri, među novoobjavljenim dokumentima internet portala, koji vodi za navodno silovanje progonjeni Džulijan Asanž, mogle biti poruke koje su pripremali ambasadori i diplomate na Bliskom istoku, te da bi to moglo da bude mnogo štetnije nego prethodno objavljeni materijal.

Američki Stejt department prethodno je izrazio strahovanje da bi materijal mogao da obelodani "izvor i metode" koje su koristile SAD za prikupljanje obaveštajnih podataka u inostranstvu.

Strani lideri mogli bi da pročitaju šta su američke diplomate napisale o njima u tajnim porukama poslatim Vašingtonu, kao što su procene ličnosti njihovih lidera, stručnost i poštenje.

Nekadašnji haker koji je putem računara "četovao" sa vojnikom Bredlijem Meningom, osumnjičenim da je obezbedio materijal za prethodna dva objavljivanja tajnih dokumenata "VikiLiksa", rekao je da se on hvalisao da je internet stranici obezbedio 260.000 ukradenih tajnih poruka.

"Hilari Klinton i nekoliko hiljada diplomata širom sveta imaće srčani napad kada se probude i vide da su javnosti dostupna skladišta poverljivih poruka iz oblasti inostrane politike," pisao je Maning.

Međutim, analitičari smatraju da najava "VikiLiksa" ima za cilj da smanji pritisak na osnivača te stranice Džulijana Asanža za kojim Švedska traga zbog ispitivanja zbog optužbi za silovanje i seksualno zlostavljanje.

Asandž je u avgustu napustio Švedsku i otišao u Englesku nakon optužbi koje su iznele dve žene.

2024 © - Vesti online