Utorak 23.11.2010.
15:48 >> 16:37h
Tanjug

Srbi veruju u vojsku i crkvu

Uzdanica naroda: Vojska Srbije



Prema podacima istraživanja, Vojska Srbije zamenila je crkvu na prvom mestu, koja je uživala najviše poverenja u prethodne tri godine, a od 2008. godine poverenje u Vojsku Srbije poraslo je sa 63 odsto na 73 odsto u 2010. godini.


Podaci istraživanja pokazuju i da je poverenje u policiju poraslo u odnosu na prethodnu godinu, ali da je i dalje manje od poverenja koje je policija uživala 2008. godine, dok je poverenje u medije u stalnom padu od 2008. godine.


Balkan Monitor istraživanje u junu ove godine sprovela je međunarodna agencija za istraživanje javnog mnjenja - Galup, u saradnji sa Evropskim fondom za Balkan.


U većini zemalja Balkana, kako su pokazala prethodna istraživanja Balkan Monitora crkva i vojska uživaju poverenje većine građana dok druge državne institucije još uvek imaju mnogo toga da urade kako bi zadobile njihovo veće poverenje.


U odnosu na demografsku strukturu ispitanika Galupov Balkan Monitor pokazuje da, od ukupne populacije mladih u Srbiji od 15 do 24 godine, čak 77,6 odsto ima poverenje u vojsku, što je za 7,8 odsto više u odnosu na prošlu godinu.


Visok nivo poverenja zastupljen je najviše u malim mestima i selima gde 75,4 odsto stanovništva ima veliko poverenje u sistem odbrane.


Uzimajući u obzir obrazovnu strukturu najveće poverenje vojsci daju osobe sa osnovnim obrazovanjem - 76,3 odsto, dok je taj procenat nešto niži kod ispitanika sa srednjom školom - 73 odsto i osoba sa višim i visokim obrazovanjem - 65,7 odsto.


Upoređujući regione, poverenje u Vojsku Srbije najveće je u Vojvodini - 81,5 odsto, što je u odnosu na rezultate iz 2009. godine više za 15,7 odsto. Trend poverenja u vojsku ostao je na istom nivou u centralnoj i južnoj Srbiji, dok je u Beogradu niži za šest odsto u odnosu na prošlu godinu i iznosi 59,7 odsto.


U zemljama u okruženju poverenje u vojsku i crkvu je na visokom nivou i iznosi, primera radi, u BiH nešto ispod 60 odsto, dok je u Hrvatskoj poverenje u vojsku oko 72 odsto.


Dok je u većini zemalja Balkana zabeležen pad poverenja u vojsku u odnosu na prošlu godinu, u Crnoj Gori i Srbiji poverenje u vojsku je povećano i to za 2, 9 odsto u Crnoj Gori i za 3,7 odsto u Srbiji.


Trend povećanja poverenja u vojsku u Srbiji raste među muškom populacijom, dok su pripadnice ženske populacije pokazale približno isti nivo povrenja kao i prošle godine, oko 71 odsto.


Galupov Balkan Monitor je istraživanje koje se na prostoru Balkana sprovodi jednom godišnje od 2006. godine i obuhvata po 1.000 ispitanika iz svake države.

2024 © - Vesti online