Utorak 23.11.2010.
13:34
Srna

Tadić: Ja sam prosrpski predsednik

Kao predsednik Srbije, suočavam se sa radikalnim grupama koje insistiraju na hrišćanskom identitetu: Boris Tadić

On je za rusku TV stanicu "Raša tudej" rekao da se jedino putem dijaloga između Beograda i Prištine može doći do kompromisa i rešenja prihvatljivog za obe strane, te dodao da njegovi prioriteti ostaju i članstvo u EU i Kosmet, odnosno odbrana teritorijalni integritet i suverenitet.

"Dijalog može da donese rešenje. Sukob postoji između Srba i Albanaca, a ne između Srbije i Kosova, jer mi ne priznajemo kosovsku nezavisnost", rekao je Tadić.

Odgovarajući na opasku novinara da je uvek snažno promovisao proamerički imidž srpske vlade, a da se, kada je izbio kosovski problem, ispostavilo da je Rusija po tom pitanju bila jedini pravi saveznik Srbije, Tadić je rekao da je on "prosrpski predsednik".

"Ova vlada će takođe uvek biti prosrpska... Želimo da imamo najbolje moguće odnose sa SAD, iako se suočavamo sa istinskim izazovom, posebno kada je reč o Kosovu. Mi, međutim, ne želimo da postanemo članica SAD, već EU", dodao je on.

Tadić je naveo da će Srbija biti veoma blizak partner Rusije u budućnosti, navodeći da i danas postoji srpsko-rusko bratstvo i da se "to ne može promeniti".

Na konstataciju novinara da ni dve godine otkako je Priština proglasila nezavisnost nije došlo do destabilizacije regiona i domino efekta, Tadić je rekao da i dalje postoji "domino efekat kao opasnost za sve, ne samo u regionu jugoistočne Evrope, nego svuda, zbog čega je istinski zabrinut".

On je rekao da je Srbija postupala tako da pokuša da spreči probleme i dodao da Beograd ima konzistentnu politiku i da je u potpunosti protiv podele svih država koje su članice UN.

"To znači da smo protiv i podele država koje postoje u regionu. U tom smislu, u potpunosti podržavamo integritet BiH i integritet drugih država. I, u tom smislu, doprinosimo stabilnosti iako smo veoma pogođeni unilateralnim proglašenjem nezavisnosti Kosova", dodao je on.

Govoreći o zajedničkom životu Srba i Bošnjaka u Srbiji, Tadić je rekao da Bošnjaci žive u jednom delu Srbije već vekovima i da su prijatelji.

"Veoma cenim dostignuća muslimanske i bošnjačke kulture u mojoj zemlji i u regionalnoj politici. U tom smislu u potpunosti poštujemo sva prava svih verskih zajednica i nacionalnih manjina, i nastavićemo sa takvom politikom", rekao je on.

Tadić je upozorio da se treba usredsediti na ekstremne verske grupe kojih sada ima u svim religijama i koje postaju problem svuda u svetu, te dodao da se, kao predsednik Srbije, suočava sa radikalnim grupama koje insistiraju na hrišćanskom identitetu.

2024 © - Vesti online