Utorak 23.11.2010.
13:51
Tanjug

Gusari na sudu posle 400 godina

Gusarima u Nemačkoj je ranije najčešće presuđivano odrubljivanjem glave
 

Takva vest u moru drugih, kakve su, na primer, dve današnje - raketni napad Severne Koreje na Južnu Koreju, ili tragičan događaj u Kambodži, kada je po završetku proslave festivala vode u Pnom Penu poginulo više od 375 ljudi, teško da bi probudila posebnu pažnju da nije jedne proste činjenice - ovo je prvo suđenje gusarima u Nemačkoj posle 400 godina!


Hanzeatski grad Hamburg je u srednjem veku pirate kažnjavao, i to po kratkom postupku, najčešće odsecanjem glave. Takve svirepe metode su odavno prošlost, a piratstvo na otvorenom moru je tek u poslednjih osam godina ponovo postalo problem za koji se izriču i kazne. Ovo u Hamburgu je jedno do takvih suđenja.

Deset Somalijaca je teretni brod Tajpan kod Roga Afrike napalo i osvojilo baš na Vaskrs. Samo četiri sata posle otmice, brod je oslobodila je holandska mornarica i pirate optužene za otmicu izručila nemačkim vlastima.

Pošto je brod plovio pod nemačkom zastavom, na palubi je važilo nemačko pravo. To znači da je za zločin na brodu nadležan sud iz mesta iz kojeg potiče brod, u ovom slučaju to je Hamburg.

Profesor za pomorsko pravo na Univerzitetu u Kilu Uve Jeniš o tome kaže:

"Prema nemačkom zakonu, piratstvo je kažnjivo. Pet godina se dobija za uobičajena krivična dela, a za ubistvo više od deset godina".

2024 © - Vesti online