Utorak 23.11.2010.
12:17
Tanjug

Pijani Amerikanci prevozili nuklearno oužje

Samo dva incidenta posle pređenih 150 miliona kilometara, smatraju Amerikanci, i nisu nešto strašno...
 

Pomoćnica glavog inspektora Sandra Brus kazala je da je njena kancelarija za sada preispitala 16 incidenata u vezi sa opijanjem među zaposlenim u službama tog Ministarstva, u periodu od 2007. do 2009. godine, prenela je agencija AP.

Dva incidenta posebno su izazvala razloge za zabrinutost, a desila su se tokom prevoza nuklearnog oružja i njihovih komponenti, kada bi agenti, zbog dugih vožnji, morali noći da provode u hotelu, navodi se u izveštaju.

Jedan od agenata je 2007. godine uhapšen zbog javnog opijanja, a prošle godine su dvojica njih uhapšena nakon incidenta koji se zbio u jednom lokalnom baru.

Preporuka - "nulta tolerancija"

Lavera kaže da je agentima zabranjeno da konzumiraju alkohol 10 časova pre dolaska na posao i da bivaju vraćani kućama ukoliko imaju u krvi 0,02 promila alkohola ili više. U izveštaju Inspektorata preporučeno je uvođenje "nulte tolerancije" na konzumiranje alkohola.

Zvaničnici Nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost (NNSA), koja radi u okviru Ministarstva energetike, odbacuju optužbe navedene u izveštaju.

"Od stotine agenata u izveštaju su identifikovana samo dva slučaja u kojima je osoblje NNSA bilo pod dejstvom alkohola tokom ponoćnih pauza za vreme misija", kazao je portparol administracije Damijen Lavera.

Prema njegovim rečima, osoblje NNSA je visokoobučeno i do sada je bezbedno prevozilo nuklearni materijal na razdaljini dužoj od 150 miliona kilometara bez ikakvog incidenta.

2024 © - Vesti online