Utorak 23.11.2010.
07:08
Popboks

"Independent" pisao o "Srpskom filmu"

Spasojevićev debitantski film je izdvojen iz sveopšteg trenda novih filmova na nedavno održanom "American Film Marketu" u Santa Moniki, koji teže da privuku pažnju distributera efektima šoka, kao ostvarenje koje je zaista i šokiralo, prenosi "Popboks".

Film je upoređen sa video ostvarenjima sa početka 80-ih po buri koju je podigao među cenzorima, sa ostvarenjima Michaela Hanekea po težnji autora da gledaoca dovede u situaciju preispitivanja sopstvenih voajerističkih sklonosti, a sa filmovima Pitera Grinaveja po korišćenju prizora ekstremnog nasilja sa ciljem da posluže kao izvor polemike.

U tekstu je kritikovana brzopletost sa kojom je, nakon isključivanje filma sa "Frightfesta", a potom i tri španska festivala (San Sebastian, Molins de Rei i FanCine Málaga), skandal koji prati ovo ostvarenje počeo da preti da pomuti njegovo sagledavanje u pravom svetlu.

“Šokantan i uznemirujući kakav jeste, ovo je ipak dobro snimljen film. Sve što se dešava u filmu dešava se sa razlogom, da vas dovede do naredne etape u priči... Video sam dosta horora i eksploatacijskih filmova, a nikada jedan film nije uticao na mene poput ovog”, navode se u tekstu reči Tomasa Ešlija koji je otkupio film za američko tržište.

Britanski distributer Džastin Marsijano iz kompanije "Revolver" smatra, kako se navodi u tekstu, da će "Srpski film" pronaći ciljnu publiku u “inteligentnim fanovima horor filmova”.

2024 © - Vesti online