Utorak 23.11.2010.
06:48
B92

Medijana u Nišu: Otkriven novi mozaik

Na Medijani su bili konzervatori Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i konstatovali su bordo, plavu, žutu, oranž boju. U istoj prostoriji pronađen je četvorougaoni dodatak, mozaik koji čini jedinstven kompleks, ali je on u velikoj meri oštećen, prenosi B92.

Medijana

"Gradnja Vile sa peristilom započeta je u Konstantinovo vreme, a bogato je dekorisana u periodu njegovih sinova (4. vek)", napomenula je ona.

Miloševićeva je navela da će radovi na Medijani, ukoliko to vremenske prilike dozvole, potrajati do 15. decembra, a nastavljaju se u proleće 2011. godine.

Cilj radova na Medijani je da do 2013. godine, kada se obeležava 17 vekova Milanskog edikta, najveći deo arheološkog blaga na Medijani bude prezentovano i dostupno posetiocima.

Drugi deo iskopavanja obaviće se na južnom, ulaznom delu vile gde će morati da se otvore još neke prostorije i tremovi. Tako će vila dobiti izgled iz vremena Konstantina Velikog i njegovih naslednika.

U godini obeležavanja 17 vekova MIlanskog edikta videće se ulazni deo sa pilonima i ulazni deo u samu vilu sa baldahinom, rekonstruisan ceo portik,a biće dorađena bašta kao obeležje tetrarhijske arhitekture Rima. Takođe, biće rekonstruisana i sala za audijencije u koju će biti vraćena kopija bronzane ograde, kao i skulpture koje su pronađene na tom prostoru, podseća B92.

2024 © - Vesti online