Ponedeljak 22.11.2010.
16:34 >> 17:47h
Tanjug

Nove presude za zločin u Zvorniku

Sudsko veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu proglasilo je Grujića i Popovića krivim jer su u svojstvu predsednika privremene vlade "Srpske opštine Zvornik", odnosno komandanta štaba Teritorijale odbrane, odgovorni za zarobljavanje, nečovečno postupanje i smrt vojno sposobnih muslimanskih civila.

Predsednik sudskog veća Tatjana Vuković, navela je da je sud cenio sve dokaze Tužilaštva i odbrane istakavši da nije bilo političkih pritisaka na sud, niti "montiranja procesa".

Prema optužnici, Grujić i Popović su posle postignutog dogovora o iseljavanju muslimana iz sela Klisa, Grbavci, Đulići, Kučić kula, Grebe, Šetići, uzeli za taoce oko 700 vojno sposobnih muslimana koje su držali zatočene u Tehničko-školskom centru u Karakaju. Po završetka rata 1995. godine, u masovnim grobnicama pronađeno je i identifikovano oko 300 pobijenih talaca.

Grujiću i Popoviću suđeno je u procesu "Zvornik 1", ali je na zahtev Tužilaštva u junu 2008. godine, Veće za ratne zločine postupak protiv njih razdvojilo zbog šire istrage koja je tada bila u toku. Suđenje Grujiću i Popoviću počelo je 28. novembra 2005. godine, zajedno sa još četiri optužena, kojima je u međuvremenu izrečena pravnosnažna presuda.

Draganu Slavkoviću, Ivanu Koraću i Siniši Filipoviću za zločine u Domu kulture "Čelopek", na zvorničkoj "Ekonomiji" i "Ciglani" izrečene su pravosnažne kazne od ukupno 24 godine zatvora, dok je Dragutin Dragićević oslobođen optužbi.

2024 © - Vesti online