Ponedeljak 22.11.2010.
12:19
Index

Teror na američkim aerodromima

Maltretiranje putnika ili briga za bezbednost na američkim aerodomima
 

Prolazeći kroz deo obezbeđenja aerodroma "Charlotte Douglas International", Bosi su zamolili da prođe kroz novi skener koji snima celo telo. Nevoljno je pristala.

Posle lečenja od raka, nije bila srećna što će njeno telo primiti još jednu dozu zračenja.

"T.S.A. agent mi je rekao da identifikaciju stavim na leđa. Kada sam izašla, rekli su mi da moraju ručno da me pretraže jer mi je identifikacija bila na leđima", priča Bosi.

Dve radnice su je odvele u zasebnu sobu i počele sa agresivnim prepipavanjem. Zastale su kad je jedna od njih stavila ruku na Bosinu desnu dojku.

"Uhvatila me je za grudi i upitala 'Šta je ovo?'. Objasnila sam da imam protezu zbog raka dojke kojeg sam preživela. Na to mi je zatražila da se skinem i pokažem joj da govorim istinu", priča nesrećna stjuardesa koja je protezu morala da izvadi iz grudnjaka.

"Ne pamtim ime te službenice, bila sam previše zgađena samim iskustvom i nisam mogla da verujem da mi to rade. Pa stjuardesa sam, samo sam pokušala da stignem na posao," objašnjava ona.

Slučaj je prijavila u "Legislative Affairs Team", a namerava da zaustavi ovakva maltretiranja ljudi. Smatra da uz pse koji traže bombe i ostale načine otkrivanja mogućih opasnosti zaista nije potrebno da neko od službenika putnike dira po intimnim delovima tela.

Iz T.S.A. kažu da službenici obično ne uklanjaju proteze, ali da smeju da ih diraju i mogu da traže da ih vide. Stvar će dodatno istražiti.

Pregled trogodišnje devojčice

U međuvremenu, priče o ovakvim pregledima samo se gomilaju. Druga žrtva bila je trogodišnja devojčica Mendi Sajmon iz Tenesija koja je postala problem jer je zaplakala nakon što su joj oduzeli medvedića da bi ga propustili kroz rendgen.

Pošto se uznemirila, devojčica nije mogla da mirno prođe kroz detektor metala i uređaj se oglasio dva puta, što od zaposlenih zahteva da osobu odvedu na ručni pregled. Mendin otac je TV reporter i uspeo je da deo događaja zabeleži kamerom.

2024 © - Vesti online