Sreda 24.11.2010.
08:00
Vestionline

Razlike između prehlade i gripa

Kako razlikovati običnu prehladu i grip je česta nedoumica. I grip i prehlada su česte infekcije gornjih respiratornih puteva, nosa, grla, ušiju i sinusa, podseća dr Triša Maknair za BBC. I jednu i drugu uzrokuju virusi, prenosivi u sitnim kapima i kontaktom rukama. Oko nas su stotine različitih tipova virusa od kojih možemo da se prehladimo.

Virus gripa stalno menja strukturu, pa se svake sezone pojavljuje nova vrsta. Na prehladu i grip praktično niko nije imun. Glavna sezona razbolevanja su zimski meseci, ne samo zbog hladnog vremena, nego i zbog centralnog grejanja koje isušuje sluzokožu nosa. A ona je, kad je normalno vlažna, snažna obrana od virusa.

Prehlada može da se dobije u bilo koje doba godine, dok se grip retko javlja pre novembra i posle februara. Grip mnogo češće nego prehladu prate visoke temperature, od 39 i više stepeni, drhtavica, glavobolja, bolovi u mišićima, gubitak apetita, kašalj, i ponekad začepljeni nos i bolno grlo.

Tegobe prouzrokovane gripom mogu da traju nedelju dana i više, s tim da je moguća komplikacija upala pluća. Većina prehlada ne traje dugo, a lekovi na bazi cinka mogu da pomgnu da prođe i brže. Od uzimanja antibiotika nema koristi.


Grip i prehlada se slično leče. Nužno je da se puno odmarate, uzimate lekove za snižavanje telesne temperature i mnogo tečnosti. Snižavanju temperature pomaže i rashlađivanje prostorije. Postoje i antivirusni lekovi, ali oni se uglavnom daju samo onima sa visokim rizikom od komplikacija gripa.

2024 © - Vesti online