Nedelja 21.11.2010.
17:48
SarajevoX

Dejton kao instrument za razbijanje BiH

"Dakle, moja je pozicija očuvanje Dejtona u smislu prvog člana Aneksa IV, što je naš ustav, a to je da država BiH nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu", naglasio je Silajdžić na skupu ''Krug 99'', gde se vodila debata na temu ''Bosna i Hercegovina - 15 godina nakon Dejtona''.

Haris Silajdžić
 

Ustav BiH, prema njegovim rečima, nastao je pod poznatim okolnostima ratnog zločina i agresije.

"Dejtonski sporazum je prihvatio i na neki način legalizovao etničko čišćenje, genocid i zločine protiv čovečnosti i ratne zločine. Međutim, jeste dao kontinuitet državi BiH", kazao je Silajdžić.

On je naglasio da je BiH potreban demokratski ustav, više građanski nego etnički, kako bi bilo moguće da se usvoje svi standardi.

"Međutim, to će očigledno ići teško. Zbog toga sve promene koje vode gorem stanju kao što je bio ''aprilski paket'', što se tiče mene i ''Stranke za BiH'', uvek ćemo odbiti, jer mi treba da idemo prema boljem, a ne prema gorem", istakao je on.

Na današnji dan pre 15 godina u američkoj vojnoj bazi u Dejtonu potpisan je Dejtonski sporazum. Najveći doprinos tog sporazuma je što je njime zaustavljen rat u BiH, ali je ostavio i neka pitanja koja do danas nisu rešena.

2024 © - Vesti online