Nedelja 21.11.2010.
03:18
Vestionline

Vojska ugušila pobunu grupe oficira

Grupa od 20 oficira saopštila je u sredu da će ukinuti sve vladine insitucije i osnovati vojni komitet koji će upravljati zemljom. Oni su pozvali i druge vojnike da im se priključe, ali se oni nisu odazvali. Prema izjavama svedoka, raciju na kasarnu izvela je grupa od oko 100 ljudi, a tokom upada došlo je do sporadične pucnjave.

Sprečen vojni puč...
 


Neposredno posle pucnjave, konvoj od najmanje 10 vozila napustio je kasarnu, smeštenu u predgrađu madagaskarske prestonice Antananariva, preneo je Rojters.
"Oficiri su bili spremni da se predaju, ali su vojnici nižeg čina otvorili vatru", rekao je pukovnik Džulijen Ravelomihari koji se nalazio u kasarni.


Do pobune, koja je okončana, došlo je tokom održavanja referenduma, na kome se glasalo o novom ustavu.Rajoelina, koji ima podršku vojnih lidera, rekao je da su pobunjenici irelevantna manjina.


Mnogi na Madagaskaru su nezadovoljni zato što predsednik Rajoelina, koji je pre više od godinu dana došao na vlast uz pomoć vojnog puča kojim je srušen nepopularni lider Mark Ravalomanan, nije uspeo da pronađe izlaz iz političkog ćorsokaka.

2024 © - Vesti online