Subota 20.11.2010.
22:19
Vestionline

Žitelji BiH mogu da se nadaju boljem sutra

"Sada kada su opšti izbori iza nas, politika u BiH ima priliku da se konačno odmakne od bučnih diskusija koje su vođene tokom kampanje i da se fokusira na stvarne izazove sa kojima se suočavaju građani", kaže se u saopštenju, datom povodom godišnjice parafiranja sporazuma u američkom gradu Dejtonu kojim je okončan troipogodišnji rat u bivšoj središnjoj jugoslovenskoj republici.

Jedino se u RS ovaj dan obeležava praznično, na osnovu zakona, dok u Federaciji BiH nema nikakvo zvanično obeležavanje.

Valentinc Incko
 

Visoki predstavnik je ocenio da su se susedi BiH distancirali od šovinizma koji je ranije bio prisutan, a koji ne donosi rezultate, i aktivno rade da razviju klimu saradnje iz koje će svaka zemlja u regionu imati koristi.

"U međuvremenu, Evropska unija proaktivno radi da svim zemljama Zapadnog Balkana pomogne da se pripreme za punopravno članstvo i kao deo tih napora EU pruža BiH praktičnu podršku i ekonomsku pomoć u vrednosti od oko 100 miliona evra godišnje", konstatovao je ambasador Incko.

Incko, austrijski diplomata je rekao da je nedavnim ukidanjem viza EU izrazila i dobrodošlicu građanima BiH, a time i državi u kojoj žive.

Posle značajnih dostignuća u prvih 11. godina nakon Dejtona, ocenio je Incko, sada izlazimo iz prilično neproduktivnog četvorogodišnjeg perioda u kojem je, po Visokom predstavniku, došlo do pada životnog standarda i povećanja korupcije.

Navodeći da su građani BiH nebrojeno puta jasno rekli da žele u članstvo u EU, Incko je poručio da oni žele zemlju koja funkcioniše, a tu funkcionalnost treba jačati, zemlju sa vladavinom prava, zemlju koja svojim građanima omogućava da žive sa dostojanstvom.

2024 © - Vesti online