Subota 20.11.2010.
16:46 >> 20:21h
Tanjug

Raščinjavanjem Artemija odbranjeno jedinstvo SPC

Objavili da su bez vladike Artemija svi kao jedan: Učesnici Sabora SPC

Sabor je poručio da je takvu odluku o raščinjavanju vladike Artemija doneo "sa velikom žalošću", ali odlučno, posle upoznavanja sa svim najtežim dokazaniim kanonskim krivicama koje je sam Artemije potvrdio - sveštenosluženjima uprkos

Tedosije: Nisam očekivao ovako veliki problem

 

Novonaimenovani vladika Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske Teodosije izjavio je danas da nije očekivao da će se suočiti sa, kako je kazao, ovako velikim problemom u Eparhiji, neposredno nakon izbora na tu funkciju, ali da se, uz Božju pomoć, sve prevazišlo.

 

Vladika je za nacionlani dnevnik RTS-a rekao da je taj problem sada samo kulminirao i da je bilo potrebno dosta smirenja i odlučnosti da se, kako je rekao, sve reši na najbolji način.


"Sveti arhijerejski Sabor, organi naše države, sveštenstvo, monaštvo i verni narod - svi su pokazali spremnost da se on reši, ali ne zato što ga je potrebno rešiti, zbog Teodosija, već zbog Crkve i vernog naroda", kazao je novonaimenovani episkop dodavši da su "svi na Kosmetu položili ispit" i da je on srećan i ponosan zbog toga.

zabrani, nepovinovanja saborskim odlukama, stvaranju raskola i nasilnom zauzimanju pojedinih manastira SPC u Eparhiji raško-prizrenskoj i to, kako se navodi, "uz učešće naoružanih pojedinaca i uz ugrožavanje monaha u tim verskim objektima".

U završnom saopštenju Sabora se navodi da su dve glavne teme bile arondacija i popunjavanje nekih eparhija SPC, kao i rešavanje stanja u Eparhiji raško-prizrenskoj, opterećenoj mnogim nevoljama.

Dodatni problem tome je, dodaje se, nekanonsko delovanje bivšeg episkopa raško-prizrenskog Artemija i svojevrsne sekte njegovih poklonika i pristalica.

Takvo nekanonsko ponašanje je kulminiralo, ističe se, upravo tokom zasedanja Sabora, samovoljnim napuštanjem manastira Šišatovac u Sremu, rezolutnim odbijanjem poslušnosti Saboru, zatim izričitim nepriznavanjem saborskih odluka, kao i pokušajem nasilnog preuzimanja manastira i objekata SPC na Kosovu i Metohiji uzurpacijom jerarhijske vlasti u Eparhiji raško-prizrenskoj.

Popuna katedre episkopom Teodosijem

Sabor je odlučio o popunjavanju episkopke katedre raško-prizrenske izborom episkopa lipljanskog Teodosija za novog vladiku. Navodi se i da je u arondaciji urađeno onoliko koliko je u datom trenutku bilo moguće pa je od delova niške, žičke, šumadijske i braničevske formirana nova Kruševačka eparhija sa sedištem u Kruševcu.

Načelno je, kako je saopšteno, prihvaćeno stvaranje još dveju eparhija na području najveće Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Episkopima, koji pastirski deluju na tlu Sjedinjenih Amerikčkih Država, Sabor je poverio zadatak da prouče mogućnost arondacije tamošnjih eparhije, a pokrenuto je i pitanje osnivanja posebne eparhije za Austriju, sa sedištem u Beču, s obzirom na realne duhovne potrebe i na veličinu i broj vernika sadašnje Eparhije srednjoevropske.

Radost zbog Australije i Novog Zelanda

Navodi se i da je Sabor sa radošću primio vest o jednoglasnoj odluci Eparhijskog saveta Eparhije australijsko-novozelandske i Crkveno-narodnog sabora istoimene eparhije Mitropolije novogračaničke na njihovim nedavnim vanrednim zasedanjima o uspostavljanju punog crkveno-administrativnog jedinstva.

Podseća se da je uoči početka redovnog jesenjeg zasedanja, Sabor reagovao na vest o hapšenju arhiepiskopa ohrdiskog i mitropolita skopskog Jovana na graničnom prelazu Kalotina između Bugarske i Srbije i njegovom zadržavanju u pritvoru na osnovu poternice makedonske policije.

Sabor je doneo i odluke koje se tiču predstojećeg obeležavanja 1.700-godišnjice Milanskog edikta (313-2013), kojim je sveti car Konstantin Veliki (274-337) dao slobodu hrišćanima Rimskog Carstva i postavio temelje hrišćanske Evrope, kao i odluke koje se odnose na uspostavljanje službe vojnih sveštenika u Vojsci Srbije.

Pomozite, uprkos krizi

Sabor je apelovao na sve vernike da, uprkos ekonomskoj krizi, pomognu obnovu konaka manastira Hilandara na Svetoj Gori i kuća stradalih u zemljutresu u Kraljevu.

Zasedanje je održana u Partijaršijskom dvoru u Beogradu, a učestvovali su svi eparhijski arhijereji SPC, osim poglavara autonomne Ohridske arhiepiskopije Jovana i episkopa srednjoevropskog Konstantina.

Sabor je zasedanje počeo u Rakovici gde je osim svete arhijerejske liturgije služen parastos za pokoj duše blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Pavla (1914-2009).

2024 © - Vesti online