Subota 20.11.2010.
10:06 >> 19:26h
Vestionline

Artemije odseo u Kraljevu

Artemije tvrdi da će tu ostati do nedelje ujutro da se, kaže, malo odmori, ne želeći, međutim, da otkriva svoje dalje planove. Bivši vladika Eparhije raško-prizrenske izjavio je da ne priznaje odluku Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) o njegovom raščinjavanju pošto, tvrdi on, nema kanonsko uporište. 

Poslednja liturgija vladike Artemija u trpezariji manastira Duboki potok
 

Prema tvrdnjama eparhije raško-prizrenske Artemijeve pristalice su izvedene iz manastira bez problema, a manji incident je napravio sam vladika zaključavši se u sobu i odbijajući da izađe.

"Tek kada je blagoslov dao iguman manastira protosinđel Romilo, policajci su razvalili bravu, posle čega je bivši vladika sam sišao u kola i odvezao se u pravcu administrativnog prelaza zajedno sa svojim pristalicama", ističe se u saopštenju.

SPC raščinila Artemija

 

Sveti arhijerejski sabor SPC lišio je u petak uveče arhijerejskog čina episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Artemija zbog nepovinovanja odlukama najviših crkvenih organa, a posebno zbog jučerašnjeg upada u manastire Duboki potok, kod Zubinog potoka I Devine vode u opštini Zvečan.

Pošto je vladika Artemije krenuo put administrativnog prelaza u manastir Duboki potok je došao komandir policije Euleks i saopštio da vozilo kojem se nalaze Artemije i monasi ima pratnju do prelaza Brnjak, a da su ostali sobodni i mogu da idu gde žele, ali ne mogu ni u jedan manast na Kosovu i Metohiju, saznaje "Vesti-online".

"Prilikom napuštanja manastira jedan od srpskih polcajaca, takođe prisutne KPS, šapnuo mi je da vladika nikako ne ide u Srbiju jer će biti uhapšen", izjavio je za portal "Vesti-onine" jerođakon Damjan iz Artemijeve pratnje.

Pošto je prešao u centralni deo Srbije vladiku Artemija i njegove pristalice sacčekala su dva vozila MUP-a Srbije, koja su ih pratila do Raške, a potom na izlazu iz Novog Pazara, pratnju su preuzela druga dva policijska vozila i sa upaljenim rotacionim svetlima sproveli ih do raskrsća za Kraljevo i Kosovsku Mitrovicu. Tu se policijska pratnja ponovo smenila i vladiku sa monasima, koji su u njegovom automobilu, dopratila do hotela u Kraljevu kako bi se svi odmorili i odspavali, obzirom da su bili budni više od 48 sati. Vladika Artemije i njegove pristalice trenutno su u hotelu u Kraljevu ali ne saopštvaju kuda će dalje.

"Nakon izvođenja te raskolničke družine svi manastiri Eparhije Raško-prizrenske ponovo su pod kontrolom kanonske uprave eparhije i u njima se nastavlja redovan monaški i bogoslužbeni život", navedeno je u saopštenju.

Eparhija se u saopštenju zahvalila igumanima manastira Duboki potok i Devine vode, Romilu i Fotiju, zatim namesniku mitrovačkom protojereju-stavroforu Miliji Arsoviću zbog doprinosa u odbrani hramova i "zavođenju kakonskog reda". Pohvalu eparhije je dobila i policija iz Novog Pazara jer je "prisebnom akcijom sprečila nasilni upad 'artemijevaca' u manastir Crnu Reku", naodi se u saopštenju. 

SPC: Artemije i njegove pristalice su raskolnici i sektaši

 

Srpska pravoslavna crkva izdala je saopštenje u kojem vladiku Artemija, monahe i vernike, koji ga podržavaju, naziva sektašima i raskolnicima. Povod za to je liturgija koju je vladika u petak ujutru, i pored zabrane, služio u trpezariji manastira Duboki potok, u prisustvu 50 monaha. Iz crkvenih krugova se čulo da će Sabor na današnjem zasedanju raščiniti vladiku Artemija.

Vesti-online su noćas objavile da su u rešavanje situacije u manastiru Duboka voda poslati i specijalci Kosovske policijske službe "Rosa", kao i francuski policajci Euleksa, koji su izvodili Artemijeve pristalice iz manastira i legitimisali ih. Eparhija raško-prizrenska je demantovala ovu informaciju, tvrdeći da su u pomoć pozvani samo lokalni Srbi, pripadnici KPS-a. 

"Policija, koju u ovom delu Kosova sačinjavaju isključivo Srbi, dostojanstveno je obavila svoj posao i izvela uzurpatore van manastira bez upotrebe sile. Pored četrdesetak pobunjenih monaha oko bivšeg vladike je bilo i desetak civila, koji su takođe bili angažovani u jučerašnim nasilnim akcijama", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno i da se predstavnici Euleksa nisu mešali u posao policije niti su ulazili u manastir.

"Potpuno su netačne zlonamerne tvrdnje da je angažovana albanska jedinica 'Rosa' ili specijalci", ističe se u saopštenju i dodaje da su "u Dubokom Potoku bili angažovani samo lokalni Srbi koji imaju dobre veze sa sveštenstvom i narodom i koji su u ovoj nimalo lakoj situaciji pokazali zavidnu profesionalnost i strpljivost", kaže se u saopštenju.

2024 © - Vesti online