Petak 19.11.2010.
22:50
Vestionline

"Fejsbuk" opasan po život

Radi se o ispitivanju slučaja 18-godišnjeg astmatičnog mladića, člana "Fejsbuka", kod koga su astmatični napadi, prisutni u zimskom periodu, počeli da se javljaju i leti, objavili su danas francuski mediji.

Opasan po zdravlje: ''Fejsbuk''
 


Ustanovljeno je da je mladić primetio da je, nakon što je raskinuo sa devojkom, izbrisan sa njene liste prijatelja na "Fejsbuku", pa je nakon toga otvorio novi profil i ponovo postao prijatelj svoje sada bivše devojke.


Tokom pregleda njene "Fejsbuk" stranice i veza koje ona održava sa prijateljima na Mreži, mladić je počeo da dobija astmatične napade. Lekari su onda obavili merenje respiratornog protoka u organizmu mladića, zahvaljujući specijalnoj maski, koje je pokazalo da se on sužava prilikom svake konekcije na "Fejsbuk".


Tada su mu lekari preporučili da se više ne konektuje na tu društvenu mrežu i napadi su prestali. Ta znači, kako ističu naučnici, da su ti napadi, verovatno, bili izazivani stresom vezanim za konekciju na "Fejsbuk".


"Fejsbuk", kao i društvene mreže uopšte, mogu da predstavljaju nov izvor psihološkog stresa i da pogoršaju stanje deprimiranih astmatičara, zaključili su lekari u specijalizovanom časopisu "Lanset".


Oni upozoravaju, da za neke od korisnika "Fejsbuka", veze ostvarene na toj mreži ponekad imaju isti uticaj kao i one iz stvarnog života i izazivaju istu količinu stresa kod ranjivijih osoba.

2024 © - Vesti online