Petak 19.11.2010.
21:38
Tanjug

Kolera hara - posle Haitija i SAD, bolest i u Dominikani

Na Haitiju je od kolere umrlo preko 1.110 ljudi
 

Štaviše, epidemija kolere će se sa Haitija neminovno preneti u Dominikansku Republiku, gde su se već popavili prvi slučajevi bolesti, ali će tamo verovatno imati manje teške posledice, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Mnogi građani Haitija rade u Dominikanskoj Republici, koja se nalazi na istom karipskom ostrvu, a budući da zaraženost kolerom nekad prolazi i bez simptoma, bolest lako može da pređe granicu dve zemlje, preneo je Rojters.

Gregori Hartli, portparol SZO, ističe da su se već pojavili prvi znaci prisustva kolere i u Dominikanskoj Republici, s tim što je broj dosad zaraženih verovatno jednocifren.

Na Haitiju je od kolere umrlo preko 1.110 osoba, a obolelo je više od 18.000. Bolji sanitarni uslovi u Dominikanskoj Republici ukazuju da će kolera u toj zemlji imati manje razorni dejstvo.

I u američkoj saveznoj državi Floridi je prijavljen jedan slučaj kolere, kod osobe koja je bila u poseti rodbini na Haitiju. Zdravstveni zvaničnici ističu da je mogućnost izbijanja epidemije kolere u SAD ipak minimalna.

2024 © - Vesti online