Petak 19.11.2010.
17:52
Vestionline

Zašto ovoj statui fali penis? Dodajte ga...

Restaurirana statua sa svim... delovima koji su nedostajali...

Statue Marsa i Venere iz 175. godine nove ere nađene su 1918. godine. Bez važnih detalja ostale su još u dalekoj prošlosti, pa je Berluskoni rešio da "to ispravi" i, prema navodima dnevnika "Republika", zahtevao je da se za tu svrhu iz budžeta izdvoji 70.000 evra.

Naređenje Berluskonija je izdato uoči posete kineskog premijera Vena Điabao Italiji.

"Zbog čega u Kini sve statue izgledaju kao nove, a našima nedostaje glava ili ruka? Ispravite to", citiraju novine Berluskonija.

Kipovima, koji prikazuju gole boginju Veneru i boga Marsa, naknadno su dodati delovi koji nedostaju - ruke na statui Venere, kao i ruka i polni organ na kipu Marsa, antičkog boga rata.

Statue Marsa i Venere bile su ove godine privremeno prenete iz Nacionalnog

Nastavlja da nervira narod: Silvio Berluskoni

rimskog muzeja u rezidenciju Berluskonija. Umetnici ističu da je neukusno i estetski pogrešno menjati kipove, odnosno nadograđivati delove tela koji nedostaju.

Berluskoni nije ispoštovao ni pravila za restauraciju umetničkih dela koja primenjuju italijanski restauratori - da ne pokušavaju da vrate savršenstvo antičkim umetničkim delima.

Kada je reč o izdvajanjima iz budžeta za umetnost i kulturu, Berluskoni je naredio smanjenje za 40 odsto, pozivajući se na program štednje.

2024 © - Vesti online