Petak 19.11.2010.
11:49 >> 12:21h
RTS

Srpski pilot, ipak, nije zaspao u avionu

Spasavanje iz olupine aviona kojim je upravljao Zlatko Glušica

Slavuj, koji je učestvovao u istrazi, tvrdi da uzrok nesreće u blizini Mangalora, u kojoj je poginulo 158 putnika i članova posade, nije bilo spavanje pilota. Rezultati istrage biće najpre prezentovani indijskoj vladi, a potom i parlamentu, posle čega će i javnosti biti saopšten uzrok nesreće.

U međuvremenu, indijski mediji objavili su nezvanična saznanja da je crna kutija u avionu zabeležila čak 90 minuta hrkanja pokojnog pilota Glušice. Njegove kolege, međutim, tvrde da je to nemoguće.

"Crna kutija služi da bi se snimilo poslednjih pola sata leta, a ono ostalo se briše pošto je to beskonačna traka i stalno ima, samo poslednjih pola sata leta", kaže predsednik Sindikata linijskih pilota Srbije Dragan Divić.

Slavuj, koji je upoznat sa detaljima istrage, kaže da je do nesreće došlo zbog više činilaca, koji su se u kratkom vremenskom roku desili veoma iskusnom kolegi Glušici.

"Specifičnosti tog aerodroma, koji je vrlo komplikovan - nalazi se na vrhu brda, vrlo sličan nosaču aviona, sa prilaznim ravnima koje su kompleksne, sa pistom koja ima uspon i pad, itd. Sve je vrlo kompleksno da bismo zaključak sveli na to da je neko spavao u vreme prilaza, što je potpuna besmislica", kaže Slavuj.

U udruženju linijskih pilota Srbije upozoravaju da su ovakve nesreće opomena aviokompanijama da promene propise. Naime, nedavno su u Evropi uvedena pravila prema kojima piloti mogu da budu angažovani čak 12 sati dnevno, bez pauze, što sigurno utiče i na njihovu sposobnost.

2024 © - Vesti online