Petak 19.11.2010.
12:30
D. Janojlić - Vesti

Srpski radnici u Slovačkoj robovi

Radio bez osiguranja: Božidar Todorović

Potpredsednik pomenutog sindikata Božidar Todorović tvrdi da ta firma od avgusta ove godine upućuje u Slovačku proizvodne radnike iz svojih pogona u Smederevskoj Palanci. To bi bilo u redu da praksa ne pokazuje da to čini pod uslovima suprotnim Zakonu o zaštiti naših građana koji su radno angažovani u ŽOS-u.


Todorović navodi da se radnici iz Smederevske Palanke tamo upućuju na obuku, a u stvari tamo rade na teškim i složenim poslovima i po 12 sati dnevno. Oni u ŽOS-u, suprotno Zakonu o zaštiti naših građana, nisu prijavljeni na penzijsko i invalidsko osiguranje, nemaju zdravstveno osiguranje i zaštitu, pa ni druga prava iz radnog odnosa kao državljani zemlje zaposlenja, odnosno njihove kolege u ŽOS-u.


Naš sagovornik otkriva da je bilo više slučajeva lakših i težih povreda srpskih državljana na poslu. Njima se u takvoj situaciji za svaki pregled kod lekara odbijao odgovarajući iznos od ostvarene zarade. Uz to su vraćani u Smederevsku Palanku gde su vođeni na bolovanju sa naknadom od 65 odsto od zarade. Kako je njihovo odsustvo s posla prouzrokovano privremenom sprečenošću za rad, i kako u Srbiji nije moguće napraviti povrednu listu, njima je razlika do sto odsto isplaćivana na ruke.

Duplo manje plaćeni


Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Božidar Todorović ističe da srpski radnici u Slovačkoj imaju duplo manju zaradu od svojih kolega Slovaka.


- Mnogi tamo odlaze strahujući da ne izgube radno mesto u Fabrici šinskih vozila u Smederevskoj Palanci. Poslodavac nam je rekao kako ti radnici zabušavaju na poslu te da su zbog toga malo plaćeni. Prosto je neverovatno da radnici koji su svih ovih godina prebacivali normu sada to ne uspevaju - kaže Todorović.


Todorović sa žaljenjem konstatuje da je u poslednjih mesec dana došlo do povreda nekoliko radnika, koji su iz Smederevske Palanke poslati u Slovačku. Umesto da tamo budu osigurani i da im firma snosi troškove lečenja, oni se vraćaju nazad sa obrazloženjem poslodavca da su se razboleli na poslu.


- Budući da je to povreda našeg Zakona o zaštiti naših građana na radu u inostranstvu, mi smo kao sindikat bili prinuđeni da o tome obavestimo i naše Ministarstvo inostranih poslova i tako zatražimo zaštitu naših građana na radu u slovačkoj firmi ŽOS. Animirali smo i Ministarstvo rada i socijalne politike, a iz Direktorata za inspekciju rada nam je rečeno da strani poslodavac i te kako krši zakon, te da će po hitnom postupku reagovati - kaže Todorović.


Todorović naglašava da sindikat ne traži ništa drugo osim da radnici koji su angažovani u Slovačkoj rade pod istim uslovima i da imaju tretman kao i radnici ŽOS-a u matičnoj fabrici.


Todorović iznosi podatak da se u Fabrici šinskih vozila u Smederevskoj Palanci, od kad su je preuzeli Slovaci, dogodilo 330 povreda na radu, po čemu ova fabrika spada u jednu od rizičnijih u Srbiji.

2024 © - Vesti online