Četvrtak 18.11.2010.
20:09 >> 22:28h
Vestionline

Eliminacija nepodobnih u SPC?

Arhijerejski sabor

Naime, na današnjoj popodnevnoj sednici crkvene skupštine, navodno je bilo ideja da se i u ove dve eparhije postave administratori, a postojeći episkopi banatski Nikanor Bogunović i sremski Vasilije Vadić penzionišu, to jest da se saborskom odlukom stave u status umirovljenog episkopa, po uzoru na slučaj vladike Artemija.


Ovu vest niko nije želeo da potvrdi u patrijaršiji SPC, s obzirom da se večeras održava duhovna akademija pod nazivom ’’Budimo ljudi’’ u Kolarčevoj zadužbini u beogradu povodom prve godišnjice smrti patrijarha srpskog gospodina Pavla i da su, patrijarh Irinej i svi episkopi na toj svečanosti.


Naši sagovornici, bliski saborskim krugovima, kažu da ne bi bilo iznenađenje da uskoro budu penzionisani pomenuti episkopi, ali i još neki koji pripadaju tradicionalnoj revniteljskoj struji, a protivnici su ekumenizma i unijaćenja sa Vatikanom.

''Patrijarh srpski Pavle predstavljao je harmoniju reči i života, na čelo Crkve došao je u teškim vremenima i svoj krst izneo na Golgotu časno'', poručio je večeras patrijarh srpski Irinej na svečanoj akademiji povodom godišnjice smrti poglavara Srpske pravoslavne crkve Pavla.


Patrijarh Irinej, sećajući se reči i dela patrijarha Pavla, podsetio je da je on na čelu episkopa raško-prizrenskog došao u teško vreme, ali da je zaslužio poštovanje i uvažavanje svih stanovnika Pokrajine.

 


"Na mesto patrijarha došao je iznenada, na svoje i iznenađenje mnogih iz kruga arhiepiskopa", naveo je patrijarh Irinej.


"Njegova reč je sa uvažavanjem slušana, poštovana i do kraja uvažavana. Patrijarh Pavle ostaje neponovljiv u svojoj jednostavnosti i mudrosti", rekao je patrijarh Irinej.

Svečanoj akademiji u Kolarčevoj zadužbini, pored crkvenih velikodostojnika, prisustvovali su princ Aleksandar i Katarina Karađorđević, ministar vera Bogoljub Šijaković, načelnik Vojnomedicinske akademije Miodrag Jevtić i brojni građani.
Na akademiji su učestvovali hor "Prvo beogradsko pevačko društvo" i hor bogoslovije Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima.

2024 © - Vesti online