Utorak 24.11.2009.
10:46
Tanjug

Kina: Pogubljeni zbog prodaje otrovnog mleka

Mleko u prahu, zagađeno melaninom, prodavale su velike kineske mlekare u periodu od jula 2007. do avgusta 2008. godine. Među njima je i najveća od njih "Sanlu", koja je u međuvremenu bankrotirala.

Od ukupno 21 odgovornog za skandal, osuđenih u januaru u gradu Šiđiadžuang, pogubljeni su Džang Juđun, osuđen na smrt "zbog zločina ugrožavanja javne bezbednosti opasnim sredstvima", i Geng Đinping, koji je dobio smrtnu kaznu zbog "proizvodnje i prođaje otrovne hrane".

Melamin se koristi u industriji plastike, đubriva i betona. Kada se doda mleku ili stočnoj hrani naizgled im povećava procenat proteina, jer sadrži puno azota. 


Najveći krivac za aferu, po mišljenju kineske javnosti, generalni menadžer kompanije ''Sanlu''  Tian Venhua osuđena je na doživotnu robiju.

U to vreme melamin je pronađen ne samo u mleku u prahu namenjenog bebama, već i u običnom mleku (u tečnom stanju) kod čak tri glavna proizvođača u Kini, kao i u jogurtu i sladoledu.
 

Slučaj zatrovanog mleka mnogo je naudio međunarodnom ugledu Kine. Veliki broj zemalja je od pojave skandala otkazao uvoz mleka i mlečnih proizvoda iz Kine.

Melamin je smola, koju koriste neke kompanije prehrambenih proizvoda da bi se prikazao veći procenat proteina u namirnicama. U manjim količinama, ta supstanca se ne smatra toksičnom, ali može da izazove stvaranje kamenja u bubrezima, pa čak i blokadu bubrežnih funkcija.

2024 © - Vesti online