Četvrtak 18.11.2010.
17:56
Tanjug

Dačić: Mi se trudimo, a Ameri nas zavitlavaju

Nervira ga što mu stalno lupaju packe: Ivica Dačić
 


Dačić je rekao novinarima da policija istražuje sve međunacionalne i međukonfesionalne incidentne situacije, istakavši da je njihov broj ove, u odnosu na 2004. godinu, za 60 odsto manji.


"To je dovoljno... Nema potreba da ja dodatno objašnjavam ma šta da je neko zaključio u Vašingtonu, Briselu ili bilo gde druge", rekao je on u pauzi, skupa "Antidiskriminacija u Srbiji, presek i perspektive".


On je naveo i da je sagovornike iz međunarodne zajednice zamolio "da ponekad i oni poštuju ono što od nas traže i da ponekad ostvaruju u svojim zemljama ono što od nas traže".


"Bez obzira na sve to prošlo je to vreme da neko Srbiji stalno lupa šamare i packe da nešto nije dovoljno uradila...Što se mene tiče to apsolutno ne prihvatam i ne priznajem", rekao je Dačić.


On je naglasio da "Srbija radi najviše što može, a da bi mnogi trebalo da se zapitaju otkud tolike frustracije koje postoje u našem društvu svih ovih godina i decenija".


U godišnjem izveštaju Stejt departmenta o slobodi religije u svetu, objavljenom sinoć u Vašingtonu navodi se da Ustav Srbije garantuje slobodu vere, ali da zakon ograničava upražnjavanje vere tako što diskriminiše neke verske grupe, a nekima uskraćuje pravni status.


U Srbiiji nema državne religije, ali dominantna Srpska pravoslavna crkva i druge tradicionalne verske zajednice imaju u izvesnom smislu povlašćen položaj, ocenjuje se u izveštaju koji Stejt department redovno podnosi Kongresu od 1998. godine.


U tekstu se napominje da odnos srpskih vlasti prema poštovanju verskih sloboda ostaje "problematičan" zbog Zakona o veri, kao i zato što Ministarstvo vera "arbitrerno primenjuje i tumači zakon i podzakonske akte".


"Policijske istrage u slučajevima govora mržnje i vandalizma uglavnom su bile spore i bez konačnih rezultata", napominje se, između ostalog u izveštaju, ali i ukazuje da je, zbog povezanosti religije i nacije, nekada teško razdvojiti šta je bio motiv incidenta.
 

2024 © - Vesti online