Četvrtak 18.11.2010.
15:13
Tanjug

Studenti, snađite se! Država para nema!

Sve su uradili kako treba, ali novca od države nema

"Mi smo u protekle dve godine učinili sve što možemo da pomognemo studentima, ne samo novčano, nego i normativno", rekao je Obradović Tanjugu, povodom studentskih zahteva u kojima traže da im bude plaćena školarina ukoliko su stekli 48 bodova.

Ministar je podsetio da je izmenama zakona prihvaćen studentski zahtev da se poveća broj ispitnih rokova na šest, i da se smanji broj bodova potrebnih za upis naredne godine, na 48. Takođe, unutar kvote za studente koji su na budžetu, prihvaćen je stav da same visokoškolske ustanove utvrđuju kriterijume, rekao je Obradović, podsetivši da država finansira i master i doktorske studije.

"Mi stvarno novca nemamo. Ja znam da su fakutleti koji imaju ovu vrstu problema apsolutno izašli u susret studentima, pa su neki prihvatili da svim akademcima, koji imaju 60 bodova, a nisu na listi, plate školarinu, drugi su ponudili, a studenti prihvatili, da plate 30, 40 odsto školarine, u nekoliko rata", objasnio je Obradović.

Ministar prosvete je naveo da su Fakultet političkih nauka, Fakultet organizacionih nauka, Ekonomski fakultet preuzeli troškove školarine za sve studente koji su dali uslov, i da je Pravni fakultet obezbedio manje školarine i 100 stipendija studentima koji su socijalno ugroženi.

"Takođe, ranije smo doneli odluklu da se ne povećava školarina i sve smo učinili da se izađe u susret, ali očigledno mi ne možemo svim zahtevima udovoljiti", zaključio je ministar prosvete.

Govoreći o prošlogidšnjem dugu države prema fakultetima, Obradović je rekao da su u rebalansu budžeta obezbeđena sredstva. "Za fakultete kojima smo ostali dužni od prošle godine, na osnovu odluke vlade da plati školarinu studentima koji su dali uslov, obezbeđen je novac u reblansu budžeta", rekao je Obradović.

Ministar je naveo da će dug biti isplaćen do Nove godine i da nema razloga da dekani vrše pritisak na studente i uslovljavaju upis godine na ime toga što drzava nije ispunila svoje obaveze. "To nije korektno", smatra Obradović, navodeći da je i u razgovoru sa rektorima i dekanima istakao da će dug biti isplaćen.

2024 © - Vesti online