Sreda 17.11.2010.
17:26 >> 03:03h
Vestionline

Bugarski Interpol zadržao vladiku Jovana

Prema informacijama policije, za Vraniševskim je bila raspisana međunarodna poternica na osnovu sumnje da je počinio krivično delo pronevere

Epilog slučaja očekuje se u četvrtak, ali kako se nezvanicno saznaje iz makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) male su šanse da arhiepiskop Jovan bude izručen vlastima u Skoplju.

Iz Makedonskog MUP-a kažu da rade na kompletiranju dokumentacije koju traži Bugarska, kao dopunsku informaciju za potvrđivanje identiteta Vraniševskog, koji je juče priveden.

Prema informacijama policije, za Vraniševskim je bila raspisana međunarodna poternica na osnovu sumnje da je počinio krivično delo pronevere.

Sledeći korak, prema MUP-u, bila bi mera ekstradicionog protvora, što je nadležnost tanošnjeg Ministarstva pravde.

Prošlog meseca za Vraniševskim je raspisana interna poternica radi služenja dvoipogodišnje zatvorske kazne zbog pronevere, nakon što su prošli svi rokovi za svojevoljno prijavljivanje.

Arhiepiskop Jovan je u oktobru 2009. goodine osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od dve godine i šest meseci, za krivično delo utaja, dok je bio vladika Ohridske arhiepiskopije. Sud je, takođe, odredio da isplati odštetu Makedonskoj pravoslavnoj crkvi od 14.804.211 denara (oko 240.000 evra).

Slučaj je predat Apelacionom sudu u Skoplju, koji je potvrdio presudu, a pošto se Vraniševski nije prijavio na izdržavanje kazne, za njim je raspisana poternica.

2024 © - Vesti online