Sreda 17.11.2010.
15:56
Vestionline

Vorlik: Srbija mora ući u STO

Ekonomska budućnost Srbije značajno zavisi od njenih napora da ostvari članstvo u STO: Meri Vorlik


Vorlik je, na konferenciji "Integracije Srbije u globalne ekonomske tokove", rekla da članstvo u STO nije preduslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali je dodala da će ključni poslovi koji moraju biti obavljeni za pristup STO veoma pomoći Srbiji u prilagođavanju evropskom zakonodavstvu.


"Važno je da Srbija poveća izvoz i pojača veze sa stranim partnerima. Potrebno je i sklopiti određene sporazume, kako bi put u STO bio lakši", istakla je Vorlik.


Prema njenim rečima, kada Srbija prihvati određene principe drugih članica STO, onda ona šalje signal da je spremna da učestvuje u takvoj trgovini.


"Na taj način doćiće do povećanja investicija. Investitori će više verovati prilikom dolaska u Srbiju da mogu da ulože svoj kapital", izjavila je Vorlk.


"Ekonomska budućnost Srbije značajno zavisi od njenih napora da ostvari članstvo u STO, a to je veoma važno za dalji razvoj srpske privrede i prosperitet njenih građana", precizirala je Vorlik.


On je rekla da je pristupanje Srbije STO veoma važno pitanje za SAD, kao i jedan od priotriteta tokom njenog mandata u Srbiji.


"Pitanje trenutka kada će Srbija postati članica zavisi od srpske vlade", zaključila je Vorlik.


Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić izjavila je da Srbija, kao mala zemlja bez mnogo prirodnih resursa, mora naći svoje mesto na globalnom tržištu.


Srbija treba da živi u otvorenoj ekomoniji konkurencije, gde će svako od nas konkurisati za posao sa građanima iz celog sveta, istakla je Matić.


Prema njenim rečima, ta situacija se dramatično promenila u proteklim decenijama, a "za našu decu biće apsolutna realnost".


Matić je objasnila da država mora učiniti mnogo da bi građanima i privredi omogućila širokopojasni internet dostupnim.
"To bi podrazumevalo interakciju sa celim svetom, usvajanje mnogih znanja, kvalitetnijeg poslovanja, kao i kvalitetnije provođenje slobodnog vremena i zabave", izjavila je Matić.
 

2024 © - Vesti online