Sreda 17.11.2010.
13:24
Vestionline, sportske.net

Srbi i Hrvati u top 10 najvećih rivalstava na svetu

Navijači Srbije

Srbija i Hrvatska su našle mesto među 10 najvećih rivalstava u svetskom fudbalu, a navode se mečevi između Jugoslavije i Hrvatske u kvalifikacijama za EP 2000. koji su obilovali tenzijama. Ovaj portal konstatuje da mržnja koja postoji dugo uspeva da se prenese i na neke druge sportove poput vaterpola i tenisa.

Na kraju, komentar je da je ovo, ako gledamo politički kontekst verovatno najveće rivalstvo u svetskom fudbalu, mada su, svakako, razlozi vezani za sve drugo, osim za sport. 

U top 10 su još:

Brazil – Argentina

Dve najveće južnoameričke nacije gaje rivalstvo koje se često meri sa otvorenim animozitetom i nikada dueli ova dva tima nisu prijateljski.

Engleska – Škotska

Škoti posmatraju Engleze kao neprijatelje, jasno da je takođe u pitanju politika i istorija, a javna je tajna da „Tartan Armi“ uvek navija protiv Engleza na velikim takmičenjima.

Japan – Južna Koreja

Dve najveće sile na istoku Azije neguju ovo rivalstvo kao „Haneljon“, što označava svaki meč između Japana i Južne Koreje u bilo kom sportu.

Alžir – Egipat

Alžirce nije zanimao Mondijal, oni su slavili pobedu nad Egiptom u baražu. Mečevi dva tima idu uz neizbežno nasilje, a neretko su i sami protivnički igrači na udaru.

Holandija – Nemačka

Ovo je, po nama, najveći evropski derbi. Mržnja koju Holanđani gaje prema Nemcima je evoluirala i od otvorenog neprijateljstva prerasla u sofisticirani prezir. Pobede nad Nemačkom su u Holandiji opevane i u pesmama...

Salvador – Honduras

Čitali ste o fudbalskom ratu između dve zemlje. Ponekad se pogrešno tumači da je oružani sukob izbio zbog fudbala, a razlozi su posve drugačiji, meč je samo bio inicijelna kapisla za prolivanje krvi.

Portugal – Španija

Derbi Iberije nema mnogo veze sa stvarima van fudbala, Portugal i Španija su prijateljske zemlje, ali ima dodira sa uverenošću Portugalaca da oni bolje igraju fudbal od suseda. Razvoj događaja u poslednjih nekoliko godina samo je rasplamsao zavist zapadnog dela poluostrva.

Iran – Saudi Arabija

Dve zemlje uvek su se borile za supremaciju u Zapadnoj Aziji, Irak nema ništa s tim. U osnovi je sukob unutar Muslimana, Sunija koji drže Saudi Arabiju i Šita koji su većina u Iranu. Tenzije su se uvek prenosile na fudbalski teren, a nije teško objasniti zbog čega Iranci smatraju Saudijce izdajnicima.

SAD – Meksiko

Ovo je novo rivalstvo, jer je Meksiko bio dominantan u 20. veku. A, onda su Amerikanci 2002. stigli do četvrtfinala Mondijala, a klubovi iz MLS počeli da dovode najbolje meksičke igrače. Sve se to nije svidelo „sombrerosima“, jer „El Tri“ više nije neprikosnoveni vladar Severne i Srednje Amerike.

2024 © - Vesti online